L'Ajuntament de Campos es prepara per enderrocar sis xibius del Trenc

Una sentència del Tribunal Suprem anul·la una disposició de la Llei de Costes que permetia la subsistència de barets a les platges naturals

L' Ajuntament de Campos s'ha reunit aquest dimarts dematí d'urgència per a fer front a l'enderrocament de sis xibius de ciment construïts sobre l'arena verge d'Es Trenc. L'ordre arribà divendres passat de la mà de la  Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que té les competències en Costes, i deriva d'una sentència del Tribunal Suprem del juliol del 2016 que estima el recurs d'un particular i anul·la una disposició transitòria de la Reglament General de Costes del 2014, d'aplicació a tot l'Estat i que permetia la subsistència de bars de platja de certa antiguitat a les platges naturals.

Així, a l'arenal del Trenc només podran ubicar-s'hi instal·lacions desmuntables i que hauran de tenir unes dimensions màximes de 20 metres quadrats més 50 metres quadrats addicionals de terrassa. Per tant, la sentència denega la sol·licitud del Consistori de Campos la utilització de les instal·lacions de les quals disposava des de l'any 1991, la qual quedava avalada per la disposició que el Suprem ha anul·lat. La resolució l'obliga, tanmateix, a realitzar un nou projecte adaptat a la nova realitat legislativa.

Durant el plenari extraordinari que ha celebrat aquest dimarts el Consistori, s'ha abordat únicament l'habilitació d'una partida pressupostària per a la demolició dels xibius. Segons ha explicat el batle del municipi, Sebastià Sagreras, l'Ajuntament preveu inicialment invertir una quantitat aproximada de 220.000 euros. En la seva opinió, "el Ministeri hauria de permetre el municipi mantenir les instal·lacions fins a finals de l'estiu", perquè tot just acaben de redactar el projecte de gestió de les instal·lacions fixes de les que disposaven i lamenta que l'ordre "ha arribat ja ben entrada la temporada turística". 

El GOB ja ho va advertir

El GOB, que precisament aquest mateix dimarts ha denunciat un cas molt similar a la platja del Parc Natural de Mondragó, ja va advertir l'any passat de l'incompliment "sistemàtic i consentit" de la normativa tant per part d'ajuntaments com per part de la Direcció General d'Ordenació del Territori en relació a moltes instal·lacions de temporada com les del Trenc i sa Ràpita. Amb aquest avís, el col·lectiu ecologista feia referència expressa a la planificació i autorització dels xibius del Trenc que ara el Consistori de Campos ha d'enderrocar.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF