El GOB denuncia l'incompliment de la Llei de Costes a la platja de les Fonts de n'Alis, a Mondragó

Els ecologistes afirmen que les instal·lacions de temporada existents a la platja del Parc Natural infringeixen la normativa

No és la primera denúncia, ni serà la darrera. El GOB ha denunciat que les instal·lacions de temporada a la platja de les Fonts de n'Alis, al Parc Natural de Mondragó, incompleixen la normativa de Costes perquè són fixes i el nou reglament del 2014 només permet que siguin desmuntables.

A més, aquestes instal·lacions fan 380 m2 i la norma indica que ha d'haver-hi com a màxim 20 m de superfície tancada, segons ha assenyalat l'entitat en un comunicat.

La nova denúncia del GOB sobre les instal·lacions d'aquesta platja se suma a les presentades per les del Trenc, sa Ràpita i la Platja d'Alcúdia, totes per incomplir la Llei de Costes i el seu reglament de manera "sistemàtica i consentida".

A la platja de les Fonts de n'Alis, com succeeix al Trenc, d'acord amb la normativa de Costes, no hi pot haver instal·lacions fixes a la zona de domini públic perquè és una platja natural.

El GOB hi afegeix que actualment les instal·lacions no tenen la concessió pertinent, per la qual cosa és competència de l' Administració General de l'Estat ordenar-ne la retirada i la substitució per una de temporal, segons va fixar la recent sentència del Tribunal Suprem sobre aquesta qüestió.

En aquesta platja, la Conselleria de Medi Ambient va denunciar l'any passat un incompliment de l'adjudicatari, que estava superant en més del 50% la capacitat de gandules i para-sols, recorda el GOB.

L'entitat ecologista ha explicat que, si bé Territori ha autoritzat 40 taules i 160 cadires en aquesta platja, a l'espai permès només hi cabrien 63 cadires i 16 taules, de manera que "la mateixa planificació d'ocupació d'espais fa impossible el compliment d'allò autoritzat".

A més, Demarcació de Costes encara no ha autoritzat l'ús del bar de platja i en virtut de les darreres sentències hauria d'ordenar-ne la demolició, per la qual cosa el GOB qüestiona que l' Ajuntament de Santanyí l'hagi tret a concurs per urgència i per 196.500 euros.

El GOB denuncia que la licitació es faci per urgència, sense cap clàusula ambiental i sense tenir en compte que és un Parc Natural.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF