Formentera reclamarà modificar la Constitució per tenir un senador propi

La proposta ha estat aprovada, per unanimitat, per tots els partits amb representació al Consell

El ple extraordinari del Consell de Formentera ha aprovat aquest divendres per unanimitat una proposta que insta el Parlament que demani al Congrés dels Diputats la reforma de l’article 69.3 de la Constitució perquè l’illa de Formentera triï un senador propi, amb independència del que triï Eivissa.

Segons informa l'ens insular en un comunicat, la petició es fa en virtut de la Llei de consells i l’Estatut d’Autonomia, gràcies a la qual els consells poden demanar al Parlament que facin d’interlocutors per fer peticions davant el Congrés.

La proposta de nova redacció de l’article quedaria així: “A les províncies insulars, cada illa amb Cabildo o Consell constituirà una circumscripció a efecte de l’elecció de senadors, tot corresponent-ne tres a cadascuna de les illes majors –Gran Canària, Mallorca i Tenerife– i un a cadascuna de les illes següents: Eivissa, Formentera, Fuerteventura, la Gomera, el Hierro, Lanzarote, Menorca i la Palma”.

Reclamació històrica

El conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, ha recordat que aquesta és una reivindicació històrica del poble de Formentera, ja que “som l’única illa del país que comparteix senador amb una altra”. “Aquesta reivindicació va començar l’any 2004, quan l’antic ple de l’Ajuntament de Formentera de dia 20 d’agost de 2004 va aprovar per unanimitat una moció del grup municipal COP sobre un senador propi per a Formentera, i s’ha tornat a reivindicar en moltes altres ocasions fins que enguany en Junta de Portaveus es va acordar per unanimitat dur endavant aquesta petició”, segons el conseller.

Escandell ha destacat que a hores d’ara el context és idoni ja que els dos grans partits estatals, PP i PSOE, han acordat que és necessari modificar la Constitució: “És una oportunitat única perquè d’una vegada es pugui tenir en compte aquesta demanda unànime i legitima de l’illa de Formentera”.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF