TRIBUNALS

La Fiscalia manté la petició de 19 anys de presó per a Urdangarin

El Ministeri Fiscal rebaixa d'11 a 5 anys de presó la pena per a Matas per haver confessat i consignat 865.000 euros

En la recta final del judici del cas Nóos, el Ministeri Fiscal manté la seva petició inicial contra Iñaki Urdangarin. La Fiscalia no ha fet modificacions que l'afectin i continua imputant a Urdangarin presumptes delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capital. Tant el marit de la infanta Cristina com el seu soci, Diego Torres, s'asseuen a la banqueta per haver-se enriquit dels governs autonòmics de Balears i València a través de l'Institut Nóos. 19 anys i mig de presó és el que li reclamen, mentre que Manos Limpias n'hi demana 26 anys i mig.

A la seva esposa, la infanta Cristina de Borbó, el Ministeri Fiscal no l'acusa. Manos Limpias, com a acusació particular, li demanava inicialment la pena de 8 anys de presó i multa de 2 milions d'euros, com a presumpta cooperadora necessària de dos delictes contra la Hisenda pública pels exercicis 2007 i 2008. I sembla que queda igual.

Al soci d'Urdangarin, Diego Torres, juntament amb qui dirigia l'Instituto Nóos, la Fiscalia li continua demanant 16 anys i mig de presó; i Manos Limpias 22,5 anys, per presumptes delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig.

D'altra banda, els acusats vinculats a les Illes han aconseguit arribar a diferents pactes amb la Fiscalia, que aviat es coneixeran. A l'expresident balear i exministre de Medi Ambient l'acusen de presumpta prevarciació, malversació, frau i tràfic d'influències. El Ministeri Fiscal té en compte la consignació de 865.252,67 euros de la venda del seu palauet del carrer Sant Feliu de Palma i un atenuant per confessió. Per això, inicialment li demanaven 11 anys de presó i ara només 5 anys.

A hores d'ara, totes les parts personades ja han presentat formalment les seves conclusions davant el tribunal que jutja el cas.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF