Educació
Balears 19/04/2017

Educació amplia l’oferta formativa dels ensenyaments esportius

Es passarà de 4 a 11 modalitats i s’augmentaran l’horari i el nombre de centres que els imparteixen

Anna Vidal
3 min
March i Morante, durant la presentació del Pla estratègic / CAIB

PalmaDisminuir l’abandonament dels estudis i millorar els resultats dels ensenyaments postobligatoris. Aquest és un dels objectius del Pla estratègic d’actuació per potenciar els ensenyaments esportius de règim especial que ha presentat aquest dimecres la Conselleria d’Educació i Universitat. El pla, que estarà operatiu el proper curs 2017-2018, aspira a triplicar el nombre d’alumnes, que actualment és de 135.

El conseller d’Educació i Universitat, Martí March, ha explicat que els ensenyaments esportius de règim especial són una modalitat formativa poc coneguda i que amb aquest pla es pretén ampliar i diversificar l’oferta actual i convertir aquests estudis en una alternativa per a molts d’alumnes que després de l’Ensenyament Obligatori no tenen clar com continuar. “Volem que hi hagi més estudiants de postobligatoris”, ha assegurat March.

Aquesta iniciativa, ha dit el conseller, és una passa més dins les actuacions previstes al Pla cap a l’èxit educatiu, ja que és “una manera d’impedir l’abandonament educatiu prematur i apostar de manera clara per la professionalització”. Per part seva, Antoni Morante, director general de Planificació, Ordenació i Centres, hi ha afegit que es tracta d’ensenyaments de fàcil inserció laboral, de manera que no només es pretén “millorar la formació de la població en els nivells postobligatoris sinó també afavorir l’ocupabilitat”.

Novetats principals

Una de les novetats principals és l’increment de l’oferta formativa. Fins ara s’impartien cursos de 4 modalitats diferents de grau mitjà i superior (bàsquet, futbol, muntanya i vela) i per al curs 2017/18 està previst que l’oferta s’ampliï fins a les 11 modalitats, entre les quals s’inclouen busseig, piragua, atletisme, hípica, salvament i socorrisme, handbol i judo. Aquestes modalitats s’impartiran en col·laboració amb les federacions esportives de les Illes Balears mitjançant un conveni, de manera que una part serà impartida pel professorat d’Educació Física de la Conselleria i, les parts més especifiques, les durien a terme professionals titulats de les federacions. En aquests moments, les que tenen sortides laborals més immediates són, segons la Conselleria, vela, piragua, socorrisme i hípica.

El pla també preveu millorar l’accessibilitat a aquests estudis ampliant el nombre de centres on s’imparteixen, passant de 3 a 6. Actualment els centres amb aquesta oferta formativa són l’IES CTEIB a Mallorca, l’IES Algarb a Eivissa i l’IES Cap de Llevant a Menorca, tots en horari d’horabaixa. Per al proper curs s’hi incorporarien tres centres més a Mallorca, l’IES Guillem Sagrera de Palma, l’IES Guillem Cifre de Colonya a Pollença i l’IES Mossèn Alcover de Manacor. També està previst ampliar l’horari de manera que es podrà fer d’horabaixa i també de dematí en alguns centres.

Inscripció i requisits

El termini d’inscripció a les proves d’accés s’obrirà al llarg de la primera setmana de maig i es duran a terme el mes de juny. Les llistes d’admissió definitives sortiran publicades a finals de juny. Els requisits per poder accedir a aquests estudis són, en el cas dels ensenyaments de grau mitjà, tenir el títol d’Educació Secundària Obligatòria i fer una prova física específica, o bé tenir 17 anys i fer una prova d’accés general si no es té el títol d’ESO, i en el cas dels ensenyaments de grau superior, tenir el títol de Batxillerat i fer una prova física específica, o bé tenir 19 anys i fer una prova d’accés general si no es té el títol de Batxillerat.

Web específic

La Conselleria d’Educació ha creat un web específic, ensenyamentsesportius.caib.es, amb tota la informació sobre els cursos d’Ensenyaments Esportius de Règim Especial (EERE). A més, informaran personalment tots els orientadors acadèmics dels instituts i les federacions esportives amb l'objectiu de visibilitzar aquest ensenyaments ja que “en moltes ocasions ni els mateixos orientadors dels centres educatius tenen clar què són ni quines sortides ofereixen”, ha assenyalat Antoni Morante.

Educació en valors

Els ensenyaments esportius tenen com a finalitat preparar l’alumnat per a l’activitat professional amb relació a una modalitat o especialitat esportiva. March ha destacat la importància del plantejament pedagògic en aquests estudis perquè “l’educació esportiva ha de ser també educació en valors, espectacles que hi ha hagut darrerament en alguns camps de les Illes demostren que cal una educació”, i ha ressaltat que a l'esport “és on segurament més valors es poden concretar perquè implica un respecte a unes normes, a l’àrbitre, als companys…”.

stats