“Decepció” del Govern amb el discurs de Rajoy a Marivent

MÉS per Mallorca i PSIB insisteixen a reclamar la cogestió aeroportuària que Rajoy descartà després del despatx d'estiu amb Felip VI

El vicepresident, Biel Barceló, ha afirmat aquest dimarts sentir-se “decebut” pels “anuncis o no anuncis que va fer” ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa posterior al tradicional despatx d'estiu amb el rei al palau de Marivent, a Palma.

Barceló ha posat sobre la taula les quatre “qüestions ben clares” que fan des de l'Executiu a Madrid tot subratllant que “volem fets més enllà de les paraules”. En primer lloc, segons ha dit, sobirania fiscal. “Ahir ens va tornar a llançar damunt la poalada del finançament, que pinta malament per a les Balears”, ha lamentat.

En segon lloc, ha dit, una reforma laboral. En tercer lloc, la cogestió aeroportuària, justament una petició que Rajoy va descartar explícitament. “El model aeroportuari centralitzat, actualment, és inèdit. Cal anar a l' URSS o a l' Àfrica per trobar models similars”, ha assenyalat.

Finalment, ha reclamat al govern central “que compleixi els compromisos que va firmar en inversions en les zones turístiques madures”. En aquest sentit, ha recordat que es varen signar acords per valor de 63 milions que no han arribat mai, a banda dels 20 d'un primer conveni que sí que es varen traspassar, però dels quals ara l'Estat en reclama 14 perquè, segons ha dit, "el Govern dels senyors Delgado i Gijón va ser incapaç d'invertir-los".

MÉS i PSIB, en la mateixa línia

Els dos partits que integren el Govern s'han manifestat en termes similars a Barceló. MÉS per Mallorca ha valorat, per exemple, que “el menyspreu de Mariano Rajoy cap als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears i cap als seus representants polítics va en augment”. Els ecosobiranistes consideren “totalment lamentables” les declaracions del president del govern espanyol després de la seva trobada amb el rei a Marivent. "Rajoy no té gens de sentit de responsabilitat, ni el mínim seny", ha assenyalat la coordinadora, Bel Busquets.

"Gestionarem els nostres aeroports, amb o sense Rajoy", ha afegit Busquets, en referència a la negativa del president espanyol de plantejar una negociació sobre la reivindicació.

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, també ha refutat les paraules de Rajoy i ha reclamat un “model coparticipat amb les comunitats autònomes” per a AENA, especialment “a la nostra comunitat per ser unes illes”, ja que AENA, “amb el seu model de gestió com una empresa privada, no té en compte les necessitats de transport que tenim”.

Negueruela, en la mateixa línia que Barceló, ha lamentat que “hem sentit Rajoy parlar d’esperances i el que necessitam a les Balears són fets concrets”.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF