Balears 23/11/2016

Creix un 33% les persones ateses als serveis contra la violència de gènere de Cort

Durant el 2016, els expedients oberts han augmentat un 35%

Carmen Buades
2 min
Segura i Molina, durant la roda de premsa d'aquest dimecres

PalmaEl servei municipal d'atenció integral a la violència de gènere de Palma va atendre durant l'any passat 928 persones, un 33,7% més que el 2014. El nombre d'expedients que van obrir-se va créixer un 35% i, si s'analitza la informació dels tres primers trimestres del 2016, aquest increment es repeteix.

Són algunes de les dades que recull l'informe d'actuacions sobre violència de gènere a l'Ajuntament de Palma presentat aquest dimecres. Tot i així, "les dades no mostren la realitat del problema que hi ha al carrer", assegura Aligi Molina, regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics a Cort: "Serveix per veure una part de les violències masclistes que hi ha a la ciutat", però continuen essent "necessaris més recursos" i més coordinació entre administracions per "fer sortir totes les altres formes de violència", com les agressions sexistes.

L'informe mostra un increment dels expedients treballats que es va repetint en els diferents programes de què disposa l'Ajuntament (el programa d'atenció a víctimes de violència de gènere, en què els casos atesos han crescut un 43%; el dirigit a filles i fills d'aquestes víctimes i un altre de destinat als agressors, en el qual s'havien tractat, el setembre, gairebé tants homes com durant tot el 2015).

Les 145 persones ateses al servei d'acolliment municipal també van suposar el 2015 un creixement del 20% respecte del 2014, però el nombre total de pernoctacions als centres d'acollida ha baixat perquè les dones i els seus fills cada vegada hi passen menys nits.

Tot i l'augment de casos oberts i persones ateses, la directora general d'Igualtat, Lucía Segura, ha explicat que això no vol dir necessariament que augmenti la violència de gènere i que, encara que no hi hagi informes que ho estudiïn, una explicació del creixement de les estadístiques podria ser que més dones s'atreveixen a denunciar. Una altra de les explicacions podria radicar en la millora de la situació econòmica, ja que en una situació de crisi es redueixen les denúncies per la dificultat de les dones de ser independents socioeconòmicament, si es decideixen a fer la passa per sortir d'una situació de violència de gènere.

Segura ha recordat que la violència de gènere "es produeix en totes les classes socials, amb tots els nivells de formació i en totes les nacionalitats". Tot i així, el gruix de les dones que han acudit als serveis municipals que la combaten continua situant-se a la franja dels 30-44 anys i han augmentat les joves ateses: 17, d'entre 18 i 29 anys, foren ateses el 2014, mentre que el 2015 van créixer fins a 30, un 76% més.

stats