MONARQUIA
Balears 05/07/2013

La Casa Reial espanyola veu el cas Urdangarin com un "martiri"

La Zarzuela diu que el rei no té doblers a Suïssa des del 1995

Enric Borràs Abelló
2 min

Palma.La Casa Reial espanyola va comunicar ahir que veu com un "martiri" el cas Nóos, en què el jutge José Castro manté com a imputat el gendre de Joan Carles I, Iñaki Urdangarin. La Zarzuela considera que el procés judicial ja fa massa que dura -va començar el 2010-. Ahir recordava a Europa Press que hi ha casos que no tenen una "extrema complicació" -donant a entendre que el que investiga les activitats de l'Institut Nóos n'és un-. Segons fonts de la Zarzuela, confien que a finals d'any ja s'haurà resolt.

La Casa Reial va rompre ahir el seu silenci habitual per desmentir que el rei d'Espanya tingués cap compte corrent a l'estranger, tal com havia informat fa mesos el diari El Mundo , i per explicar que els comptes que el monarca havia tingut a Suïssa arran de l'herència del seu pare varen quedar "a zero" el 1995.

Però, a més a més de parlar dels doblers del monarca, la Zarzuela també ho va fer d'Urdangarin, la infanta Cristina i fins i tot de les xiulades que han rebut darrerament els membres de la família reial. Segons l'agència Efe, la Casa Reial i la infanta varen viure amb "estupor" que Hisenda atribuís a la filla del rei la venda de tretze propietats per valor d'1,4 milions d'euros. Ho haurien convertit en "alleujament i tranquil·litat" en verificar que era un error. La Casa Reial també manté que no és el primer error que Hisenda comet amb un membre de la família Borbó, però que revisen totes les declaracions de la renda a fons i que així els han pogut detectar. Neguen qualsevol mena de "forats negres" d'Hisenda en la revisió de les dades fiscals de la família reial.

La Casa Reial també es va encarregar de fer saber que no estan preocupats per les xiulades i escridassades a membres de la família, però que els "molesten" i ho veuen com una "manca d'educació".

Segons la Zarzuela, els doblers que va heretar Joan Carles I varen servir per pagar despeses. No s'ha explicat de quina mena i la Casa Reial ha admès que s'ha passat quatre mesos investigant les afirmacions d' El Mundo , perquè era complicat rastrejar operacions de fa dues dècades. En morir, Joan de Borbó va deixar 1.100 milions de pessetes d'herència, 728 dels quals a Suïssa. D'aquests doblers, segons va publicar el diari, 375 milions varen ser per a l'actual monarca. Des de la Zarzuela no han confirmat la quantitat.

El cap de la Casa Reial, Rafael Spottorno, admetia ahir que les seves indagacions just li havien permès verificar que els comptes suïssos s'havien liquidat entre el 1993 i el 1995 i que els doblers no es varen transferir enlloc. Spottorno no n'ha aplegat proves, però diu que està convençut que es varen pagar els imposts corresponents amb l'herència.

stats