Societat
Balears 05/09/2013

El Tribunal Superior rebaixa a 22 milions la indemnització per protegir Cala Carbó

Inicialment es reclamava fins a 136 milions d'euros com a indemnització

Antònia Artigues
1 min

PalmaLa sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia fixa en 22,5 milions d'euros les indemnitzacions que els propietaris de la urbanització de Cala Carbó de Pollença han de rebre del Govern per l'aprovació de la Llei 4/2008 de 14 de maig de mesures urgents per el desenvolupament sostenible de les Illes Balears, que va convertir en rústic protegit els seus terrenys pel seu valor mediambiental. Els propietaris de Cala Carbó demanaven uns 29 milions d'euros.

El tribunal resol que la normativa és ajustada a dret tot i que reconeix drets d'indemnització als propietaris. L'aspecte més destacable de la sentència és que desestima totalment les pretensions de la promotora Ullal Parc Natural Apartaments SL, que reclamava més de 107 milions d'euros d' indemnització.

Dita promotora pretenia ser compensada perquè, tot i que no és propietària de cap terreny en Cala Carbó, ho és del 65% dels terrenys de l'Ullal, zona que, conforme a les previsions del Pla Territorial de Mallorca, havia de rebre l'aprofitament urbanístic procedent de Cala Carbó per desenvolupar-lo a l' Ullal. Segons aquesta promotora, la llei proteccionista va frustrar les seves expectatives i un contracte amb una societat constructora d' apartaments per un valor de 165 milions d'euros.

El Tribunal superior resol que la promotora just tenia això una expectativa i no un drets que derivin indemnització.

Indica també el tribunal que no aprecia "vici d'inconstitucionalitat" algun en la normativa proteccionista aprovada en 2008 i destaca que no es tracta d'una llei singular que es refereixi just a Cala Carbó, sinó que suposa una ampliació de les àrees d'especial protecció a determinades urbanitzacions de Mallorca i Eivissa en les que es constaten valors naturals, de paisatge i patrimonials.

stats