Barceló assegura que va advertir Garau que no aspiràs a contractes de la seva conselleria

El vicepresident reitera que va cometre un “error polític”, però defensa la legalitat i la utilitat de les tasques encomanades

Visiblement afectat, suggerint que el cos li demana plegar però afirmant que no ho farà per "responsabilitat" i, finalment, amb llàgrimes als ulls. Així ha finalitzat la compareixença del vicepresident, Biel Barceló, davant la comissió d'afers institucionals i generals per rendir comptes dels contractes adjudicats al seu excap de campanya, Jaume Garau.

Barceló ha tornat a admetre un "error polític" però ha assegurat que, a principis de legislatura, va advertir Garau que “era inconvenient” que es presentàs a contractes de la seva conselleria. “Esperava que es compliria una regla no escrita, basada en el seny i el sentit comú, que diu que el meu excap de campanya no hauria d’haver estat convidat i que ell no s’hi hauria d’haver presentat”, ha assegurat.

El vicepresident no ha amagat la relació personal que manté amb el seu excap de campanya i, fins i tot, ha admès que li va oferir ser director general. En aquest sentit, ha assegurat que "Garau em va fer un traje" quan va declinar entrar en el Govern. En el torn de rèplica, ha afegit, de fet, que, des de l'inici de la legislatura "pràcticament no" ha parlat amb Garau, "i, en tot cas", ha afegit, "per fer una canya i parlar d'altres coses que no siguin feina".  

Amb tot, ha lloat la seva trajectòria professional, “que ningú no ha qüestionat” i ha volgut descarregar de responsabilitat als seus col·laboradors en les contractacions. “Entenc que els meus directors generals volguessin contractar els millors”, ha assenyalat.

Reflexió final

L’anomenada “ crisi dels contractes menors de MÉS” es va iniciar quan es va destapar que la conselleria que dirigeix Barceló va adjudicar, mitjançant un procediment negociat sense publicitat, un estudi per valor de 55.000 euros a una de les empreses de Garau.

A mode de conclusió, Barceló “ens trobam davant d’un conjunt de fets que ofereixen un panorama global" que ha definit com " un error polític”. A la vegada, però, ha volgut subratllar que es tracta “d’una suma de fets aïllats que responen a procediments de contractació de diferents gestors que actuaven de bona fe i, crec, actuaven a favor del bé comú”.

El representant del PP en la comissió, Antonio Gómez, ha exigit la dimissió al vicepresident, a qui ha qualificat de "poma podrida". "De la mateixa manera que vostè deia que era impossible que (l'expresident) Jaume Matas no sabés què feien els seus consellers, com pot ser que vostè no sabés què feien els consellers de MÉS?", s'ha demanat tot qualificant d'"espoli per a les arques públiques" els 154.000 euros que Garau, a qui s'ha referit com un "contractista sense escrúpols", va obtenir gràcies a diversos contractes adjudicats per conselleries i regidories de l'ajuntament de Palma controlades per MÉS.

El PP ha demanat obertament la dimissió de Barceló. Podem, en canvi, l'ha demanat de manera més sibilina.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF