Balears 16/03/2017

Les Balears tanquen el 2016 amb un dèficit del 0,5%

Compleixen l'objectiu marcat per Montoro, però el deute ascendeix encara a 8.600 milions d'euros

Carmen Buades
2 min
Carrió i Cladera, aquest dijous durant la roda de premsa

PalmaLes Illes Balears varen tancar el 2016 amb un dèficit del 0,5%, una xifra superior al que havia previst el Govern inicialment (del 0,3%) i inferior al límit que havia establert Madrid, del 0,7%. Es tracta del millor resultat des de la implantació dels objectius de dèficit el 2010 i, per la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, demostra que "es pot combinar perfectament el compliment de polítiques socials amb uns indicadors de gestió econòmica controlats".

El deute de la Comunitat és encara de 8.600 milions d'euros, tot i que Cladera ha assegurat aquest dijous que durant el 2016 hi va haver una contenció i que s'ha iniciat un descens del percentatge del PIB que representa el deute (l'any passat es varen registrar 298 milions d'euros més de deute que el 2015, però aquest augment és el més baix des de l'inici de la crisi) i, mirant les xifres relatives, suposa el deute més baix des del 2008.

La consellera ha afirmat també que des del Govern s'ha "aconseguit controlar" el període mitjà de pagament a proveïdors, que després de reduir-se 50 dies ara se situa en 41 i, en acabar el 2017, l'Executiu té previst que hagi baixat fins als 29.

Per la seva banda, el director general de Pressupostos, Joan Carrió, ha destacat que la diferència entre els ingressos i les despeses de l'Administració s'han anat compassant. A causa del creixement econòmic dels darrers anys, "els ingressos pugen ara a un ritme superior a les despeses i el resultat pressupostari dona xifres similars a les del 2007, malgrat continuar en una situació de dèficit pressupostari".

Cladera ha afirmat que durant el 2016 les Balears varen estar cinc mesos en superàvit i ha assegurat que, amb aquestes xifres, es permet "continuar la recuperació de l'estat del benestar, incentivar polítiques de canvi de model i potenciar la inversió pública en infraestructures i serveis bàsics".

El sector públic instrumental (consorcis, empreses públiques i fundacions) varen tancar l'any amb superàvit, però, segons ha explicat Carrió, aquest fet es deu a una "injecció feta des del Govern" a finals d'any per permetre a aquestes entitats transferir aquests doblers com a romanent dins del pressupost del 2017 i, així, fer inversions durant enguany.

Fons europeus

Pel que fa als ingressos que arriben a partir de transferències de la Unió Europea (els fons Feder, el Fons Social Europeu...), des del Govern han anunciat que esperen rebre enguany les liquidacions endarrerides que estan pendents després que Brussel·les suspengués les Balears de la recepció dels fons per fer-ne una mala gestió: "Esperam poder rescatar uns 26 milions d'euros entre l'abril i el maig", ha dit Cladera.

stats