Balears 22/03/2017

El BBVA estima que amb vista al 2018 es crearan 32.000 llocs de feina i l'atur baixarà fins al 8,5% a les Balears

Un estudi de l'entitat preveu un creixement econòmic del 2,6% per a enguany

Carmen Buades
2 min
Cardoso i Charro, durant la roda de premsa d'aquest dimecres

PalmaEl BBVA calcula que entre enguany i l'any que ve es crearan a les Balears 32.000 llocs de feina, la taxa d'atur caurà a nivells d'abans de la crisi se situarà al voltant del 8,5%. En el seu informe sobre la situació econòmica i financera de les Illes, l'entitat preveu un creixement econòmic del 2,6% a la Comunitat i un 2,5% amb vista a l'any que ve, amb l'acumulació de 15 trimestres de creixement consecutiu. La xifra se situa lluny de les previsions del Govern, que espera que durant el 2017 es registri un creixement del 3,6%.

Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA per a Espanya, ha explicat aquest dimecres acompanyat d'Alberto Charro, director territorial de l'entitat, que "el creixement de l'ocupació encara mostra una sèrie de desequilibris", com una taxa de temporalitat elevada o una taxa d'atur "elevada en comparació a altres economies desenvolupades".

Des del BBVA consideren que, actualment, la prioritat ha de ser "la creació d'ocupació i la moderació salarial", ja que "l'increment salarial sense que augmenti la productivitat pot provocar un impacte negatiu" en el mercat laboral. En el cas del salari mínim interprofessional, per exemple, Cardoso ha afirmat que apujar el salari per damunt del que ha crescut la productivitat en els sectors en què els treballadors tenen aquesta retribució pot provocar que es generin menys llocs de feina per a segments especialment exposats a aquest tipus de contractes (les dones o els joves, per exemple).

Pel que fa a la situació financera, Cardoso ha explicat que la inflació "ja s'ha recuperat a les economies avançades" i que això pot tenir conseqüències importants per a l'economia balear pel que fa a la fixació de tipus d'interès. La seva reducció durant els darrers anys "ha tingut un impacte positiu per a les famílies, que han pogut destinar més recursos al consum". No obstant això, l'economista veu un "risc" en el creixement de tipus d'interès en l'àmbit europeu, ja que les Balears són una comunitat "amb un major grau d'endeutament que d'altres".

L'increment dels tipus d'interès, que ja s'ha començat a produir als Estats Units, generaria un impacte sobre les decisions de consum de les famílies i empreses de les Balears, segons Cardoso, amb vistaal 2019 o el 2020.

stats