Balears 14/03/2017

Les Balears van tancar el 2016 amb el creixement econòmic més alt dels darrers 16 anys

Amb un 4,1%, el dinamisme de les Illes duplica àmpliament la mitjana europea

Carmen Buades
2 min
Pou i Negueruela, durant la roda de premsa d'aquest dimarts

PalmaLes Balears van ser, juntament amb el País Valencià, la comunitat que més va créixer econòmicament durant el 2016 i, de fet, van experimentar el creixement més pronunciat dels darrers 16 anys: un 4,1%. Aquest dinamisme és nou dècimes superior a la mitjana estatal i duplica àmpliament la mitjana de la Unió Europea, que és de l'1,8%.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat aquest dimarts les dades amb què es va tancar l'any passat, a més d'anunciar que les previsions de creixement per al 2017 el situen al 3,6%, "cosa que demostra que es normalitza el cicle econòmic, encara en valors molt elevats". Negueruela ha assegurat que es tracta d'un creixement repartit tant a l'àmbit insular i al sectorial, però "continua havent-hi signes de preocupació", com la precarietat laboral, la productivitat o la desigualtat.

"Els salaris no estan ajustats al creixement econòmic", ha denunciat el conseller, "tot i que hi ha sectors, com el del comerç, on ja s'ha començat aquesta recuperació de renda salarial". També ha defensat que augmentin els nivells de formació i la internacionalització, així com fer que "el creixement es traslladi a les classes treballadores i es tradueixi en benestar".

Per la seva banda, el director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha recordat que "el ritme de creixement supera el de l'anterior fase expansiva", però demostrant un "canvi d'escenari": el creixement és igualat a tots els trimestres i el motor que l'impulsa ja no és la construcció, sinó el turisme.

Pou ha insistit en la caiguda de la productivitat com a "element de preocupació" per al Govern, ja que a mesura que ha anat augmentant la taxa d'ocupació durant els darrers anys s'ha anat reduint la productivitat dels treballadors. Una situació similar s'ha produït amb el cost salarial per hora, ja que hi ha hagut un "efecte tisora" marcat per un augment del PIB nominal balear i una reducció dels salaris.

stats