Balears 26/07/2017

Augmenten un 42% en dos anys les persones beneficiàries de la Llei de dependència

El temps de mitjana per realitzar la valoració s'ha reduït un 71% des de 2015 i se situa per sota del que marca la llei

Anna Vidal
3 min
Armengol i Santiago han fet balanç dels dos anys de "reactivació" de la llei de Dependència / I.BUJ

PalmaDes de juny de 2015 fins a juny de 2017 s'han incorporat 4.862 persones com a beneficiàries de la Llei de dependència. Així, s'ha passat d'11.655 persones fa dos anys a les 16.517 actuals, un 42% més. Són algunes de les dades que la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, han donat a conèixer aquest dimecres coincidint amb “l'equador” de la legislatura.

“Des del minut 1 hem posat els recursos econòmics i la voluntat política per capgirar l'aplicació de la Llei de dependència”, ha afirmat Armengol, qui ha recordat que reactivar el desenvolupament d'aquesta llei era una de les prioritats d'aquesta legislatura. En aquest sentit, la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha destacat que “en quatre anys el Govern Bauzá va incorporar 864 persones i nosaltres, en només dos anys, 4.862”. “Clarament és una voluntat de millorar la dependència”, hi ha afegit.

Armengol ha lamentat la falta de compromís del govern de l'Estat amb la dependència, ja que la llei estableix que ha d'estar finançada un 33% per l'Estat, un 33% per la Comunitat Autònoma i la resta, per les persones beneficiàries, però a dia d'avui això no és així i ha posat com a exemple que si en aquests moments una plaça residencial costa uns 2.000 euros a l'erari públic, l'Estat n'abona 177 euros. “Des de 2012 hem deixat de percebre 34 milions d'euros que mantenia la llei en inversions en temes de dependència o ajudes a cuidadors”, ha afirmat, i s'ha compromès a continuar defensant “la necessitat de millorar el sistema de finançament de la Llei de dependència per part del govern de l'Estat”.

Temps de valoració

Actualment, el temps mitjà de valoració és de 78 dies, un 71% inferior a fa dos anys, que era de 270 dies. “Des que es fa la sol·licitud fins que es rep la prestació econòmica, el centre de dia o residència passen 168 dies”, ha afirmat Santiago, qui ha recordat que és una xifra que es troba per sota del que marca la llei, que són 180 dies. Això ha estat possible, ha dit la consellera, gràcies al redimensionament de la Direcció General de Dependència, a la modificació de la legislació per facilitar les valoracions i els PIA (Programa Individual d'Atenció) i a la contractació de nous valoradors. “Vàrem contractar 15 valoradors de manera temporal per fer front al volum de feina endarrerida i n'hem incorporat quatre en plantilla fixa”, ha subratllat Santiago. Així mateix, han augmentat el nombre de valoracions realitzades mensualment, ja que han passat de les 361 l'any 2015 a les 678 en l'actualitat.

Més places residencials i nous serveis

Els darrers dos anys, les places residencials han augmentat un 15%, atès que han passat de 2.151 a 2.484. També s'han creat 110 places noves en centres de dia i s'ha iniciat la construcció de diverses residències. “Sabem que queda molt de camí per fer i som conscients que cal anar augmentant places”, ha reconegut Armengol.

D'altra banda, Santiago ha explicat que durant aquesta legislatura s'ha posat en marxa un nou servei de teleassistència assignat a la dependència, “compatible amb el servei d'ajuda a domicili, el centre de dia i l'ajuda econòmica”, que a dia d'avui arriba a 890 usuaris.

A més a més, s'han multiplicat per cinc les hores de servei d'ajuda a domicili, que passen de les 36.000 hores del 2015 a les 227.407 actuals.

Atenció al cuidador

Santiago també ha explicat que l'objectiu del Govern durant els propers dos anys és reforçar la figura del cuidador familiar. D'una banda, han reeditat una 'Guia per a familiars que cuiden persones amb dependència', que estava esgotada i tenia demanda; concretament n'han editat 15.000 exemplars i ja se n'han repartit gairebé 13.000. De l'altra, ampliaran els tallers de formació dirigits als cuidadors familiars en col·laboració amb el Servei de Salut. A més, “a petició dels cuidadors”, la Conselleria de Serveis Socials ampliarà els horaris dels centres de dia, de manera que, en temporada alta, obriran també els dissabtes, diumenges i festius, i en temporada baixa, dissabtes i festius perquè els cuidadors puguin descansar. “Amb vista al 2018, l'objectiu és dissenyar un programa per a cuidadors referent al temps d'oci, que és la demanda que els cuidadors ens fan”, hi ha afegit Santiago.

stats