Armengol: "Rajoy arriba tard"

La presidenta del Govern creu que prometre la reforma del finançament a pocs mesos de les generals "no és creible"

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assegurat que l'anunci realitzat ahir pel president de Govern, Mariano Rajoy, de canviar la propera legislatura el sistema de finançament autonòmic, a partir d'en 2016, "arriba tard per a Balears".

Des d'Eivissa, on ha acudit per assistir a les Festes de la Terra, en declaracions als mitjans, Armengol ha considerat que "fer una proposta d'aquest estil, en ple mes d'agost, a punt d'unes eleccions generals, és poc creïble per als ciutadans". Encara així, ha assenyalat que el Govern lluitarà "governi qui governi per aconseguir les millores de finançament necessàries per a aquesta comunitat autònoma".

Armengol també s'ha manifestat sobre la reforma de la Constitució Espanyola que proposa Mariano Rajoy per portar aquesta millora del finançament a les comunitats autònomes. Sobre aquest tema, Armengol s'ha mostrat "partidària" però ha qualificat la proposta de "electoralista". "Sóc plenament partidària d'una reforma de la Constitució Espanyola perquè és del 78 i ha quedat una mica arcaica per representar als ciutadans a hores d'ara de 2015, però sembla una promesa més de caràcter electoralista que una convicció ferma, ja que durant tota la legislatura s'ha negat a obrir aquest debat de reforma constitucional", ha assenyalat Armengol.

La presidenta de Balears s'ha referit també a la reunió que mantindrà amb el president del Govern el proper 2 de setembre. Segons ha explicat, a la trobada amb Rajoy portarà les qüestions "de resolució urgent". "És evident que estem davant unes eleccions generals i un canvi de Govern", ha augurat. "Estem a final d'etapa de legislatura espanyola i principi d'etapa del Govern dels Illes Balears. Per tant, li demanaré aquelles qüestions que són de resolució urgent i que penso que el Govern d'Espanya s'hauria de posar a filar de forma immediata ", ha explicat.

Sobrecost dessaladora de Santa Eulària

La presidenta del Govern balear ha estat avui a Eivissa per assistir als actes institucions del dia gran de la illa, la celebració del Vuit d'Agost, i de l'homenatge religiós al seu patró, Sant Ciriac. Precisament, entre les qüestions que Armengol demanarà al Govern d'Espanya, està que atengui els problemes d'aigua d'Eivissa amb l'engegada de la dessaladora de Santa Eulària. "Com és ben conegut, la dessaladora encara no està connectada per una desavinença amb el Govern d'Espanya, perquè no vol pagar el sobrecost que crec que hauria d'assumir sense cap dubte el Ministeri de Medi ambient", ha explicat Armengol. Encara que l'obra dessaladora està acabada des de fa més de dos anys, un conflicte entre el Govern i l'empresa concessionària per un sobrecost de 19 milions la manté tancada.