TRAMA CORRUPTA

Angélica Pastor: "No pots pensar en la por; si no, no aconseguiríem res"

Entrevista a la regidora de seguretat ciutadana i del districte de ponent de Cort

En quina situació es troba actualment la Policia Local de Palma?

Estam en una situació de canvi de model. Hem assumit un poc el que ens ha passat dins la Policia, la gent s’està recol·locant i hem de continuar fent feina. La causa judicial avança i no sabem quan acabarà, el judici serà potser d’aquí a uns anys.

La decisió de suspensió de feina i sou dels dos excaps de la policia Joan Mut i Antoni Morey fou fàcil?

Se’ns notificà la interlocutòria del jutge amb l’ordre d’allunyament del quarter de Sant Ferran i iniciàrem el tràmit de suspensió de feina i sou als comissaris. Les mesures cautelars són molt importants com per no prendre una decisió també per la via administrativa. Ara s’està estudiant l’obertura d’expedient disciplinari administratiu.

Podreu canviar la imatge de corrupció que envola la Policia Local?

Som contundents amb la corrupció, no en deixarem passar ni una més, estam posant els mecanismes perquè això no torni a passar mai més a la Policia. Però també tenim una altra línia de feina que és la defensa del col·lectiu. Estam posant en valor tot el que fa la Policia, cada dia, a través de les xarxes socials, dels mitjans de comunicació, i jo mateixa quan faig qualsevol declaració els valor l’esforç i els don les gràcies per la feina que fan.

Com s’ha viscut dins la Policia Local l’aixecament parcial del secret de sumari i els noms dels agents que s’han fet públics?

Hi hagué un primer moment, quan vaig entrar, quan hi va haver les detencions, que sí que hi hagué una desmotivació i un poc de revolta dels companys, i indignació. Crec que ara estam en un altre moment, en què hi ha més informació, que s’està aclarint el que ha passat a la policia. I crec que la gent té posicions molt més objectives que abans.

Avui fa dos mesos que Josep Palouzió és el cap de la Policia Local. Què en pensau?

És un home molt tranquil, professional i serè. Hem deixat un poquet que ell anàs coneixent de primera mà la realitat del cos. Nosaltres ja estam un poc condicionats després d’un any de legislatura. Està situat, sap els problemes que hi ha a la Policia Local i té un tasca comanada important, que és el canvi de model i que això funcioni. I jo crec que ho aconseguirem entre tots.

Heu tingut problemes de falta de personal pel fet que hi ha molts agents investigats de baixa?

Quan van començar les detencions, personalment em vaig ocupar de les baixes mèdiques, i així com m’anaven arribant, vaig detectar que la majoria eren donades pel mateix metge. Em va parèixer significatiu i ho vaig traslladar a Fiscalia, cosa que suposà la imputació del metge. En aquells moments hi havia quasi 15 agents a la presó i molts d’ells es van posar de baixa, però foren donades sense veure la persona i posteriors a l’entrada a la presó. Les baixes evidentment no les podem cobrir. El que sí que podem cobrir és la gent que es jubila i crear places noves. Però estam fermats per la llei Montoro... Problemes, en tenim, perquè els recursos són limitats i m’agradaria arribar a més llocs i donar més serveis; en la negociació amb els sindicats, el canvi de condicions laborals creim que són excessives i que no beneficien el servei. Creim que amb la plantilla que tenim podem arribar a molt més.

Policies que han estat a la presó s’han incorporat a la feina?

Quan s’hi incorporen, si no hi ha expedient disciplinari que suposi una suspensió de feina i sou, que és el que hem fet i hem obert molts expedients -quan tenim un delicte sense especificar perquè el jutjat, pel secret de sumari, no ens ho pot aclarir-, el que prenem són certes mesures, com per exemple allunyar-los del servei operatiu, posar-los en un servei en què potser no duguin arma, que no estiguin en contacte amb els ciutadans. Els agents tenen els seus drets, són investigats, no són condemnats. I si no sabem la gravetat del delicte i no en sabem el perquè, no podem ser més estrictes que el jutge i el fiscal.

Pensau que el cas judicial implicarà més dimissions de polítics?

No sé si n’hi haurà més. Hi ha hagut dimissions, però orgàniques. Per exemple, Gijón ocupa càrrecs polítics i cobra dels ciutadans tant com a diputat com de regidor. El que trob a faltar no són dimissions, sinó un poc entonar el ‘mea culpa’ per part del PP, condemnar aquestes situacions. Perquè ja no és que sigui un fet delictiu, sinó que creim que políticament i moralment -ja que es parla de regeneració en el PP-, tenen una nova portaveu, en aquest cas Marga Duran, que sempre fa bandera d’anar contra la corrupció i de col·laborar amb la justícia i l’equip de govern, i crec que no ha estat a l’altura. Pens que li falta valentia per poder reclamar o prendre segons quines decisions, és la cap del grup municipal i té al seu costat Gijón, sempre assegut.

N’heu pogut estudiar el sumari?

No el tenim de manera oficial, com a Ajuntament no ens han deixat personar-nos a tota la causa; hem remès un ofici perquè creim que és tan important el tema com per rebre de manera oficial el sumari. No puc fer segons quines actuacions basant-me en notícies de premsa. Necessit veure’l i poder desgranar-lo, tot i que tenim una feina feta.

En algun moment heu tingut por?

Quan em capfic dins la feina, tir cap endavant. Crec que has de prendre la decisions de manera molt pensada, molt meditada, has de fer feina amb la legalitat a la mà. Jo sí que empar totes les decisions jurídicament, les motiv molt, és molt important, sobretot, per seguretat jurídica dels que estam aquí i dels policies que estan amb nosaltres. En aquest moment no et pots aturar a pensar en això, perquè, si no, no aconseguiríem canviar el que ha passat a la Policia Local. És un cas obert, hi ha una investigació judicial, també estic un poc emparada perquè tenim la via judicial oberta. El meu caràcter és així, més el suport del batle i voler posar fi a la corrupció. El Partit Socialista està demostrant que hem agafat la paella pel mànec i hem donat llum i taquígrafs. Falta molt i esperam que no continuï passant segons què a la Policia Local, però feim feina per posar mecanismes de transparència i d’informació, perquè tinguem cosntància de tot el que ocorre.

Queden bons policies al cos?

La majoria de policies que fan feina amb nosaltres són bons professionals, són gent que té família, fills; estan implicats en la tasca policial. Principalment, s’ha de posar en valor que aquesta trama d’investigació i la causa han continuat i continuen perquè molts policies s’han atrevit a denunciar i han engegat el mecanisme de la justícia. Els nostres policies locals han dit que n’hi havia prou, que no volien continuar amb aquesta situació i informaren el jutge i el fiscal de tot el que passava per iniciar la causa que està oberta ara.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF