El cas Alpha Pam torna a incendiar el Parlament

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, replica a les crítiques del PP recordant que, tot i l'arxivament del cas, el jutge admet que l'assistència sanitària que va rebre el senegalès fou "defectuosa i deficient"

L'arxivament penal del cas de la mort d'Alpha Pam ha provocat el moment més tens en la sessió de control al Govern realitzada aquest dimarts al Parlament. El diputat del PP Antoni Camps ha acusat l'esquerra d'haver perpetrat, amb aquest cas, "la més repugnant utilització política d'una mort" de la qual ha acusat "periodistes que ara seuen al consolat i polítics sense escrúpols". "Alguns acusaren en aquest parlament d'assassinat el (llavors) conseller (de Salut, Martí) Sansaloni. Es van passar totes les línies vermelles", hi ha afegit.

Camps ha dirigit la seva pregunta, una valoració de la sentència, a la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago. "Vostè em demana com a diputada durant la passada legislatura, no com a consellera", li ha retret. Amb tot, ha afirmat que "vaig mantenir i mantinc que, si el senyor Alpha Pam hagués tingut targeta sanitària, hauria rebut una assistència sanitària diferent de la que va rebre i que això li hauria pogut salvar la vida". "I, si hagués mort perquè la seva malaltia estava molt avançada, hauria mort a un hospital i no a ca seva. I la lectura de la interlocutòria em reafirma", hi ha afegit.

"És vergonyós escoltar aquestes declaracions", ha replicat Camps, qui ha reiterat que Santiago ha de demanar disculpes "sobretot, i en primer lloc, als professionals sanitaris, però també a l'exconseller Sansaloni i a la societat sencera perquè vostè ha provocat el descrèdit, en caure tan baix per utilitzar la mort d'una persona per fer batalla política".

"Senyora Santiago, el que vostè va fer, i el que fa avui, és imperdonable i demostra la seva baixa condició moral". "Senyor Camps, vostè ha fet lectura de la interlocutòria?", li ha replicat Santiago, qui a continuació n'ha llegit el següent fragment: "L'assistència sanitària va ser defectuosa i deficient i interinament qualificable de greu". "Per què?", s'ha demanat. "Perquè el senyor Alpha Pam no tenia targeta sanitària", hi ha afegit. "Es van produir errades en el sistema sanitari, en el seu conjunt i en cadena, evidenciant un possible funcionament anormal del servei sanitari", ha indicat, de nou, atribuint-ho al fet que Alpha Pam no tenia targeta sanitària. Finalment, ha llegit que "l'hospital d'Inca li va indicar que havia de seguir un control amb el seu metge d'atenció primària i acatar aquesta indicació per al malalt resultava inviable". "Per què?", s'ha demanat finalment. "Perquè no tenia targeta sanitària", ha respost per tercera vegada.

"Estaré sempre orgullosa de defensar la salut pública i la targeta sanitària per a tothom. Vostè i tots aquells que l'aplaudeixen s'empegueiran i diran que és mentida que varen defensar l'apartheid sanitari", ha conclòs, enmig de forts aplaudiments per part dels diputats d'esquerra.

Posteriorment, la portaveu parlamentària de Podem s'ha afegit a les crítiques als populars. "El senyor Toni Trump ha tret conclusions totalment delusòries" de la interlocutòria, ha assegurat. "No entén la diferència entre el que és legal i el que és just", hi ha afegit. Camargo ha conclòs que el jutge certifica que les actuacions que es van dur a terme en el tractament d'Alpha Pam foren legals, però ha subratllat que la legislació vigent, llavors, propiciava un 'apartheid' sanitari.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF