Acord entre Ajuntament, Govern i Consell de Mallorca per les inversions de capitalitat

S'inverteixen 11 milions d'euros de manera directa i uns altres 19 en compensacions. Destaquen la millora de barriades, cultura, esports i transport públic

Ajuntament de Palma, Govern balear i Consell de Mallorca han arribat a un acord, finalment, pel que fa a les inversions de Llei de capitalitat. L'entesa arriba després que en la darrera reunió del Consell de Capitalitat, el desembre de l'any passat, es provocàs una situació de bloqueig. La falta d'acord es va dur a terme pels 19 milions que arribaran com a compensacions o a partir del fons de cooperació local.

Aquesta vegada, s'han deixat de banda els impediments i s'han pogut determinar aquestes compensacions, a més dels 11 milions d'euros restants d'inversió directa –per arribar als 30 milions que preveu la Llei de capitalitat en inversions cap a Palma–. El batle de Palma, José Hila, no s'ha volgut banyar a l'hora d'explicar la falta d'acord de l'anterior consell i s'ha limitat a assegurar que, simplement, "no teníem el vistiplau" dels tècnics.

Tampoc no s'ha volgut detallar com seran compensats aquests 19 milions d'euros. Això sí, la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha recordat que l'Ajuntament rebrà 7,5 milions d'aquesta manera pel Palau de Congressos. Cladera ha posat en valor la recuperació de la capitalitat, que la legislatura passada el Govern popular de José Ramón Bauzá havia eliminat.

L'Executiu invertirà 5,5 milions d'euros de lliure disposició. El Consell de Mallorca n'invertirà 2,5 amb dedicació directa i uns altres 3 per a actuacions de manera conjunta –que seran destinats, sobretot, a carreteres–. La intenció de les administracions és que els anys següents es puguin anar augmentant les inversions de lliure disposició.

Resum de les inversions

Millora de les barriades

S'hi invertiran 3,76 milions d'euros. El projecte més generós (800.000 euros) serà destinat a la reurbanització, millorar l'accessibilitat i l'espai urbà del carre de Manacor. Les actuacions seran al primer tram, dins Joan Alcover. 490.000 euros es destinaran a les cases de Son Ametller i 488.000 euros, a l'expropiació del bloc VIII del Camp Redó (Corea). Es preveuen moltes altres obres de millora de les barriades, passejos, places i cases de tot Palma.

Cultura

En total, 850.000 euros. Mig milió serà per a la rehabilitació de Can Ribas com a centre de creació d'arts escèniques i circ. Un dels objectius de Cort és crear un districte cultural a la zona del Nou Llevant. 350.000 euros seran destinats a la rehabilitació integral de l'espai d'art de les Voltes.

Esports

Tot i que el gruix (1,37 milions) serà per a obres de millora a Son Hugo, una de les partides més reclamades per la ciutadania serà la de mig milió d'euros destintats al camp de rugbi del poliesportiu Germans Escalas. També s'invertiran 100.000 euros per a la primera fase d'instal·lació de gespa artificial, il·luminació i grades noves del camp de futbol Verge de Lluc.

Seguretat ciutadana

400.000 euros es destinaran, en aquesta partida, per a la renovació de l'armament policial.

Transport públic

Una de les inversions més ambicioses que es preveuen, també. La millora del transport públic és un dels objectius de Cort i, per això, s'invertirà un milió d'euros per substituir els busos de més de 15 anys d'antiguitat.

Altres inversions

Mig milió d'euros seran destinats per a habitatges socials. Mig més, per a la reordenació del cementeri de Palma. Inversions una mica menors seran la de la nova seu de l'IMI i la creació del Centre d'empreses de turisme i economia sostenible.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF