SENCELLES
Part Forana 23/02/2014

“Els docents sou exemple de com es pot canviar la societat”

Teresa Forcades criticà la gestió de la crisi amb retallades

Margalida Bonnin
2 min
Teresa Forcades exhibí orgullosa la camiseta verda que li fou entregada durant la conferència i alabà la iniciativa de l’Assemblea de Docents de les Illes Balears.

Sencelles.La monja i metge Teresa Forcades mostrà ahir el seu suport a l’Assemblea de Docents en la xerrada que dugué a terme al poliesportiu de Sencelles. Durant el torn de preguntes, una mestra del municipi li entregà una camiseta de la plataforma Crida. Fou llavors quan la teòloga posà la mobilització dels ensenyants balears com a exemple de com aconseguir la transformació social cap a un món més just: a partir de l’organització i la lluita des de baix, del poble. “M’impacta que aquest moviment hagi nascut directament des de les persones que us dediqueu a l’ensenyament i no dels sindicats”, afirmà, i va afegir que l’educació és una gran eina d’alliberament de la societat.

Aquest fou un dels moments més emotius d’una conferència que la religiosa va pronunciar davant un auditori de devers 700 persones (620 d’assegudes en cadires i les altres dretes o assegudes en terra) que aplaudiren amb ganes Forcades. La seva visita va tenir lloc en el marc de les festes de sor Francinaina Cirer i gràcies a la voluntat de l’associació Tia Xiroia, que s’encarrega de difondre la seva figura. Segons explicaren des d’aquesta entitat, la monja benedictina va venir a Mallorca des de la ciutat de Berlín, on resideix actualment.

En una xerrada que duia el títol de Fe i actualitat, Forcades parlà del model econòmic actual i desgranà la seva aposta per un canvi de paradigma. Amb l’ús exemples, va posar en evidència la dominació del poder econòmic per sobre del polític. Forcades es definí com a anticapitalista, però no contrària a la iniciativa privada. Aquesta -defensà- s’ha de donar en un context antropològic solidari, basat en el lligam entre les persones i no en el profit individual. Forcades destacà també la importància que les alternatives al model capitalista es puguin debatre des de la fe: “Des de l’església hem de poder tractar aquestes temes”, digué.

Teresa Forcades, que ja s’ha convertit en un referent ideològic, criticà, a més, la gestió de la crisi que s’ha dut a terme a l’estat espanyol, mitjançant la política de retallades, i posà el focus en la modificació de la Constitució realitzada l’any 2011. “L’Estat va donar prioritat a la convergència econòmica europea; és a dir, a les retallades, per damunt del benestar de la població”, afirmà. En la mateixa línia, denuncià el rescat dels bancs i la conversió del deute privat en públic. “Del total del deute, el 81% era privat, i la majoria, de grans entitats financeres, i ara l’assumim com si fos públic”, digué.

Durant el torn de preguntes, també parlà sobre la iniciativa política batejada amb el nom de Procés Constituent, que ha impulsat juntament amb l’economista Arcadi Oliveres a Catalunya. Segons indicà, la seva motivació és la de definir un nou model d’Estat. “Creiem que això és possible d’una manera pacífica i democràtica”, afirmà. Actualment, el procés aglutina 48.000 adhesions i 100 assemblees repartides per tot el territori.

Després de la conferència a Sencelles, Forcades es va dirigir a Pòrtol, on protagonitzà una xerrada titulada Desigualtats socials: invenció o realitat, convidada per l’ONG Gent del Món.

stats