BALEARS, CONTRA LES PROSPECCIONS: MALLORCA
Balears 26/10/2014

Mobilització amb l’esperança que Europa aturi els sondejos

Prop de 400 persones reclamen a Palma al govern de Rajoy que hi emeti ja un informe negatiu

Antònia Artigues
2 min

PalmaMallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han sumat veus per dir ben fort “no a les prospeccions petrolíferes a les Balears” en distintes concentracions duites a terme aquest dissabte a les quatre illes. La mirada i les sospites estan posades en el govern central (PP) amb el temor que retardi la resolució de l’informe d’impacte ambiental (inicialment previst per a desembre) fins després de les eleccions autonòmiques i municipals de 2015 per evitar-se problemes. Mentrestant, l’esperança està dipositada a Europa, en la confiança que les institucions europees aturaran, amb la normativa mediambiental, les prospeccions si l’executiu estatal dóna llum verda al projecte que podria desenvoluparse a 40 quilòmetres d’Eivissa.

L’exigència de les quasi 400 persones que, tot i l’hora (les 16.00) i el clàssic, es concentraren a Palma era clara: reclamar al govern central que bloquegi el projecte de sondejos sol·licitat per Cairn Energy amb un informe ambiental negatiu.

Segons explicaren els portaveus de la plataforma ‘Balears diu No’, “al govern central els interessa ajornar la decisió políticament per no perdre vots el 2015, però nosaltres volem ja que l’informe sigui negatiu”.

Els portaveus recordaren que el Govern balear del PP ha manifestat la seva oposició a les prospeccions. Però això no basta i, per això, exigiren a l’Executiu que “pressioni” Madrid per aturar els projectes. No es varen veure representants “populars” entre els manifestants de Palma, mentre que sí que n’hi havia dels partits de l’oposició, PSIB i MÉS, i fins i tot, d’El Pi i de Podem, amb pancarta pròpia, i d’entitats com el GOB.

Els manifestants, animats per una batucada, reclamaven una mar neta i lliure, advertint “que la mar no està en venda”. Per això, no es cansaren de repetir que no es pot tolerar una amenaça que obeeix a interessos privats. “Hem d’aturar aquest despropòsit, dir ben fort que la Mediterrània no és cap moneda de canvi i que els ciutadans de Balears no consentiran que les Illes siguin per a les multinacionals”.

En aquest sentit, Biel Barceló, portaveu de MÉS, advertia que amb les prospeccions Balears “només tindrà els perjudicis i els riscos”. Els guanys seran per a les multinacionals i per al govern central fiscalment.

Barceló reclamà al Govern de Bauzá una oposició ferma i efectiva i recordà que el 2013 el Govern va consentir uns sondejos que es pogueren sentir però “que ens ocultaren i no admeten”.

Igualment la portaveu dels socialistes, Francina Armengol, exigí al Govern que es banyi de veres i intensifiqui la lluita enfront de l’executiu central per aturar les prospeccions davant el clam unànime dels ciutadans.

La presència dels eurodiputats d’Esquerra Plural, Marina Albiol, i del PSOE, Javi López, era la prova que la lluita continuarà a Europa. López es va comprometre a presentar iniciatives davant la Comissió Europea de Medi Ambient “per paralitzar els sondejos a temps i que des de Brussel·les es faci “pressió política” per aturar aquesta barbaritat mediambiental. En el mateix sentit, Albiol digué que a la mobilització s’han de sumar accions davant Europa. Assegurà que la comissió pot paralitzar aquesta agressió mediambiental i advertí que suposa una violació de directives europees.

stats