TRICENTENARI
Política 28/11/2015

Un dia per recuperar la memòria històrica

Mallorca commemora el 300è aniversari de la implantació del Decret de Nova Planta

M. Bonnín
2 min
TRES ACTES, 300 ANYS 1. El jovent independentista organitzà una manifestació. 2. El Consell de Mallorca acollí l’acte institucional de commemoració d’aquesta efemèride. 3. Moment del XXIX Seminari del Grup Blanquerna, que es dugué a terme a Can Alcover, la seu de l’Obra Cultural Balear.

Palma“Avui és un dia de solemnitat, en què recordam, no celebram”. Amb aquestes paraules, Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca, inicià el discurs institucional que va cloure els actes de commemoració de la implantació del Decret de Nova Planta a Mallorca, un 28 de novembre de 1715. Així demostrava el suport institucional als actes organitzats per la Comissió del Tricentenari.

Els altres ponents, Damià Pons, Bartomeu Mestre Balutxo i Cristòfol Soler, aprofitaren per ressaltar el caràcter cívic -perquè ha nascut de la societat civil- i de recuperació de la memòria històrica -perquè difon uns fets poc coneguts i explicats que han marcat la història de les Illes- de la Comissió del Tricentenari. Des que es va crear, ara fa un any, ha duit a terme més de 200 actes arreu i ha impulsat la publicació de diversos llibres. Pons destacà la intensitat d’aquest any de commemoració, que va començar sense cap suport de les institucions, quan estaven governades pel Partit Popular. “Si els sumam, hi han participat milers de persones”, afirmà l’escriptor.

La jornada havia començat amb el XXIX Seminari del Grup Blanquerna, que enguany s’ha dedicat a fer balanç de les conseqüències que ha tingut per a Mallorca la integració a l’estat castellà ‘per dret de conquesta’. Soler, Balutxo i l’historiador Antoni Marimon, entre d’altres, varen analitzar aquests tres segles des dels diferents àmbits, com el polític, el cultural el lingüístic, l’identitari i l’econòmic.

Una quarantena de persones va seguir les conferències a Can Alcover, seu de l’Obra Cultural Balear. Aquesta xifra va ser ben valorada pels organitzadors, ja que s’havia fet poca difusió dels actes.

Manifestació

El jovent independentista també participà en la rememoració de la implantació del Decret de Nova Planta amb una manifestació a la qual assistiren una trentena de persones. Amb el lema ‘300 d’anys d’ocupació, 300 anys de resistència, la lluita continua!’, els participants varen recórrer el trajecte que separa la plaça de la Llonja amb el palau de l’Almudaina, on es llegí un manifest a favor del dret de l’autodeterminació i per exigir “la retirada de les forces d’ocupació”.

Les activitats de la Comissió continuen en diferents pobles de les Illes. Està previst que l’exposició sobre la Guerra de Successió i el Tricentenari inaugurada al Centre Cultural El Born de Barcelona arribi a Mallorca el mes de gener.

stats