ELECCIONS
Política 21/05/2015

Raúl Burillo apadrina l'oficina anticorrupció de MÉS

Els ecosobiranistes proposen un organisme independent de control intern de l'administració que permeti evitar la corrupció "en temps real"

Miquel Ramis
2 min
Santiago, Burillo i Barceló en l'acte d'aquest dijous horabaixa. / MÉS

PalmaInstitut Balear d'Auditoria, Antifrau i Transparència (IBAAT). Aquest és el nom del nou organisme que vol crear MÉS per lluitar contra la corrupció i augmentar la transparència de l'administració, la principal mesura dels ecosobiranistes per assegurar un control "en temps real" dels processos administratius i evitar el desgavell que s'ha produït aquests darrers anys.

La proposta ha estat apadrinada per Raúl Burillo, qui durant sis anys fou el delegat de l'Agència Tributària a les Illes, responsable de treure a la llum diversos casos de corrupció amb les seves investigacions i actual membre del Partit X, integrat a MÉS, el qual ha estat acompanyat del candidat a la presidència del Govern, Biel Barceló, i de Fina Santiago.

"Falta una peça en l'engranatge de control. La Sindicatura de Comptes realitza un control extern, i nosaltres proposam un control intern, un autocontrol de l'administració que, malgrat que sigui intern, serà independent", ha explicat Burillo. D'aquesta manera, es podrà tenir un control al moment dels procediments administratius, a diferència del que succeeix actualment, que els casos de corrupció es destapen després d'anys, ja que la Sindicatura de Comptes no hi pot intervenir en el mateix any en curs. A més, ha destacat que aquest nou organisme no suposarà una duplicitat de funcions amb d'altres òrgans d'inspecció, com la Sindicatura, sinó que seria complementari.

"És molt fàcil emportar-se els doblers quan saps que ningú no t'investiga, però d'aquesta manera, tenint l'alè del control al clatell, més d'un s'ho pensaria i en molts casos s'evitaria", ha apuntat Burillo. També ha destacat la manca de competència de la Sindicatura de Comptes per tal d'exigir informació a les administracions, fet que posa "en safata de plata" la corrupció.

Aquesta oficina d'auditoria financera i pressupostària també controlarà l'eficàcia de les mesures que es prenguin des de l'administració per tal que els ciutadans coneguin realment què els costen els serveis que els ofereixen, a més de la seva rendibilitat i el compliment dels procediments legals i administratius que s'han de seguir per adjudicar-los. En aquest sentit, han destacat que aquesta oficina també "ha de tenir capacitat" per fiscalitzar l'actuació de la mesa de contractació per part de l'administració.

Així, Burillo ha recordat que només existeix una oficina d'aquestes característiques a Catalunya, la qual també ha d'actuar com a "pont i corretja de transmissió cap als ciutadans" per tal que també puguin exercir el control en l'acció de govern.

Protegir els funcionaris de la por de la denúncia

Segons ha desgranat Burillo, l'organisme estaria format per funcionaris qualificats, elegits pels seus companys a partir de la seva vàlua i mèrits professionals. A més, es crearia l'estatut del denunciant per tal de protegir els funcionaris de la por de denunciar actes irregulars. Una de les limitacions amb les quals actualment es troben els treballadors públics és l'absència d'una bústia a la qual dirigir-se per denunciar possibles casos de corrupció.

D'aquesta manera, si es detectassin actuacions de risc, aquelles que poguessin desembocar en corrupció, es podrien posar en coneixement de l'oficina antifrau per tal que fossin investigades i avortades.

stats