Misc 21/12/2014

Mariano Marzo: “El preu del cru frena en sec l’expansionisme de Putin”

X.g.
2 min

Barcelona¿Durarà molt el preu baix del petroli que tenim ara?

És difícil de saber. En els primers mesos del 2015 crec que sí que es mantindrà barat. A més llarg termini començarà a tenir efectes sobre la producció. Els que produeixen a preus més cars hauran d’anar tancant, es començaran a sentir els efectes positius sobre la demanda i augmentarà el consum i, per tant, tornarà a pujar. Però els preus baixos necessiten un temps per operar una sobrereducció i augmentar la demanda. I tot això pendent del senyal que pugui enviar l’Aràbia Saudita. I qualsevol conflicte en una part del món relacionat amb el petroli pot fer canviar radicalment el plantejament.

¿La baixada actual és decisió política de l’Aràbia Saudita?

Sí, per mantenir la seva quota de mercat. La gent no donava un duro pel fracking, però la veritat és que en un moment de debilitat de la demanda ha inundat el mercat dels Estats Units. L’Aràbia Saudita, com que no té demanda dels EUA, estava perdent quota de mercat i ha abaixat els preus per mantenir-la. És una guerra comercial. Les implicacions geopolítiques poden estar més per la banda dels que pateixen les conseqüències d’això. Els perjudicats són els països que tenen polítiques populistes o basades en preus del barril molt alt.

Entre els quals Rússia?

La Rússia de Putin, la Veneçuela de Maduro o l’Iran, que està negociant la qüestió nuclear. La Rússia de Putin havia fet una aposta molt gran de desafiament i nova expansió, i la caiguda del cru, planificada o no -això no ho sabrem mai- la frena en sec.

¿Als Estats Units, doncs, li pot anar bé el que fa l’Aràbia Saudita?

És un plantejament complicat d’analitzar, perquè d’una banda li va bé, o com a mínim la decisió té el seu beneplàcit, però de l’altra també els perjudica en el negoci de la producció per fracking. No és tan òbvia la teoria conspiradora, perquè també rep. També reben molts països de l’OPEP i fins i tot l’Aràbia Saudita, que deixa d’ingressar molts diners. Si això s’ha posat en una balança i s’han analitzat pros i contres ho podem imaginar, però no ho podem saber. En qualsevol cas, als Estats Units, aquesta decisió afectarà molts petits productors del fracking que treballen a costos més alts i que s’han endeutat per produir a preus alts, però assenta la base també per a un sector més eficient i capaç d’operar a preus més baixos. De cara al futur es reorganitzarà el sector del fracking i el farà més competiu.

¿Retardarà la fi dels combustibles fòssils?

Des del 2008 la producció convencional cau però puja el que no és convencional. S’acabarà aviat? En tinc dubtes. Calen decisions polítiques en relació al canvi climàtic i la dependència energètica. Si no, és pa per avui però potser gana per demà perquè es produirà un rebot de preus.

stats