RÚSSIA
Internacional 23/07/2017

“Vladímir Putin ha reinventat el totalitarisme”

Un periodista alerta del control psicològic que exerceix Moscou

Cristina Ros
3 min
“Vladímir Putin ha reinventat el totalitarisme”

PalmaHo expressa amb un símil futbolístic: “Si el putinisme no pot controlar el joc, destrossa el camp”. El periodista britànic Peter Pomerantsev (Kíev, 1977), autor de La nueva Rusia. Nada es verdad y todo es posible en la era de Putin (RBA), resumeix la tesi que manté al seu llibre en una entrevista a l’ARA: “Essencialment, el que ha fet Vladímir Putin és una reinvenció de l’autoritarisme. Putin ha reinventat el totalitarisme, un sistema que s’està transformant de manera molt ràpida, i em temo que no només a Rússia, sinó en nombrosos països. No puc deixar de pensar-hi veient com actua Donald Trump als Estats Units. En aquest sentit, Rússia aniria per davant del que està passant al món”.

Tot i que el llibre de Pomerantsev va ser publicat el 2014 en llengua anglesa, el periodista afirma que els esdeveniments dels dos últims anys no han fet sinó refermar la situació que es descriu a La nueva Rusia. “Putin ha establert un sistema de falsa democràcia. Els putinistes promouen la idea que tenen una democràcia diferent, però la realitat és que tot està controlat pel Kremlin, des dels mitjans de comunicació fins als quatre partits que formen la Duma. És un estat superpoderós que promou la corrupció a tots els estaments de la societat, el masclisme i la desinformació, a més de mantenir la gent entretinguda de la manera més banal possible, perquè tot això afavoreix el seu règim”, assegura el periodista.

Peter Pomerantsev, que va treballar de productor televisiu a Rússia entre el 2006 i el 2010, a més de ser col·laborador habitual del London Review of Books i, ocasionalment, del Financial Times, del New Yorker i de Newsweek, posa l’èmfasi en bona part del seu llibre en el paper dels mitjans de comunicació a l’hora de consolidar el putinisme. “Ho va tenir clar des del començament. Putin, abans de controlar el petroli, les armes o l’economia, va prendre el control de la televisió. De fet, des del 1996, quan Putin va entrar a treballar en un lloc important de l’administració del president Ieltsin, la televisió es va anar convertint en una oligarquia dirigida a fer una política inventada i amb un clar discurs de pànic contra el comunisme. Putin és un president creat per la televisió, el mitjà que encara té més poder entre la societat russa”.

Segons el periodista, nascut a Kíev i criat a Londres, “el Kremlin exerceix un control psicològic, fa servir la ideologia per manipular tothom”: “No hi ha veritat ni ètica. L’única cosa que importa és estendre la sensació que no hi ha alternativa a Putin”.

Si aquesta és, en part, la visió que ofereix del país a escala interna, Peter Pomerantsev també parla de la política exterior que exerceix el Kremlin: “Rússia fa servir la desinformació o la seva particular informació també per a la política exterior. Exerceix l’imperialisme, coacciona els països del seu entorn amb l’objectiu d’aïllar-los i que es mantinguin sota el seu paraigua”. Així, afirma que tracta Ucraïna i Moldàvia com si fossin “idiotes que no es poden valer per si mateixos, impedint que hi hagi una democràcia real”. “Controla fins on pot les vies del gas. Corromp i convenç individualment perquè no li agrada ni li convé el multilateralisme”, afegeix.

Per a Pomerantsev, l’estratègia de Putin ha trobat un aliat en Trump: “És molt significatiu que tots dos siguin contraris a l’OTAN i a qualsevol mena de globalització. Putin fa temps que defensa una unió només dels grans països i de les grans empreses. Vol debilitar la Unió Europea, i no ho fa tant per tenir un control econòmic, sinó per enfortir el seu poder”, afirma. En aquest sentit, el periodista reconeix que és el mateix que fa a Síria: “Per al Kremlin, el conflicte de Síria no deixa de ser sinó un mitjà de propaganda. Putin sap que si el món pensa que té el poder, realment té el poder”, conclou.

stats