RELACIONS BILATERALS
Internacional 06/10/2017

L’Aràbia Saudita compra a Rússia míssils de defensa antiaèria

El país àrab sempre ha sigut un aliat fidel dels Estats Units

Mònica Bernabé
3 min
L’Aràbia Saudita compra a Rússia míssils de defensa antiaèria

BarcelonaEl rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdelaziz, va fer doblement història ahir. D’una banda, va ser el primer monarca saudita que va trepitjar territori rus en una visita transcendental a Moscou, malgrat les rivalitats que han caracteritzat Riad i Moscou durant dècades. Mai abans un rei saudita havia viatjat a Rússia.

I, d’una altra banda, va signar un acord armamentístic milionari per adquirir míssils russos S-400 de defensa antiaèria, tot i que l’Aràbia Saudita sempre ha sigut un aliat (i client) fidel dels Estats Units. Sense anar més lluny, el 20 de maig el president Donald Trump va firmar amb Riad el contracte de venda d’armament més gran de la història nord-americana per valor de 110.000 milions de dòlars (uns 98.000 milions d’euros), amb l’objectiu de modernitzar l’exèrcit saudita.

“Tot canvia”, va contestar el president rus, Vladímir Putin, en ser preguntat sobre l’estreta relació que la monarquia àrab manté amb els Estats Units, i després de reunir-se ahir amb Salman bin Abdelaziz a Moscou. Putin ja va visitar l’Aràbia Saudita l’any 2007 i es va mostrar convençut que ara l’històric viatge del monarca saudita servirà d’estímul per desenvolupar “relacions bilaterals” entre els dos països. Putin també va recordar que la Unió Soviètica va ser el primer país del món que va reconèixer el 1926 el regnat creat pel pare de Salman bin Abdelaziz. Per la seva banda, el rei saudita va opinar que “no és excloent mantenir relacions estretes amb els Estats Units, la Xina i Rússia”.

El sistema de defensa antiaèria que l’Aràbia Saudita comprarà a Rússia és especialment sofisticat, segons alguns analistes. L’abast dels míssils va dels 40 als 400 quilòmetres i, per tant, és superior al del sistema de defensa occidental, que només arriba als 150 quilòmetres. Els míssils S-400 poden assolir una velocitat de 7.000 quilòmetres per hora -això vol dir que la seva velocitat és superior a la de qualsevol aeronau- i els seus radars tenen una visió de 600 quilòmetres. En conseqüència, poden disposar d’una panoràmica molt detallada de l’espai aeri. Rússia fa servir aquest sistema de defensa antiaèria a la província annexionada de Crimea i també a Síria.

Riad també comprarà a Moscou sistemes antitancs Kornet-EM -que fan servir míssils teledirigits-, llançacoets TOS-1A, llançagranades AGS-30 i fusells Kalàixnikov AK-106, segons un comunicat de la companyia estatal Indústries Militars de l’Aràbia Saudita.

Rússia i l’Aràbia Saudita havien sigut rivals tradicionalment, tant per l’ajuda que Riad va oferir a les faccions mujahidins que lluitaven contra les tropes soviètiques a l’Afganistan, durant la dècada dels vuitanta, com pel seu suport recent per aconseguir enderrocar el règim de Baixar al-Assad a Síria.

Actualment, la manca d’una política sobre Síria de Donald Trump i l’existència d’un autèntic buit de poder al Pròxim Orient han fet que el Kremlin s’hagi convertit en un actor clau a la regió. Sobretot arran de la seva intervenció militar a la guerra siriana. Això explicaria l’actual acostament diplomàtic i comercial entre Riad i Moscou.

El monarca saudita va arribar a la capital russa acompanyat d’un centenar d’homes de negocis del seu país amb l’objectiu clar de tancar pactes comercials amb Moscou, més enllà de l’armamentístic. Rússia i l’Aràbia Saudita també aspiren a arribar a un acord sobre la producció de petroli amb la finalitat de coordinar-se i reduir-ne la producció diària, per evitar així una caiguda del preu del barril encara més gran.

stats