Economia 23/07/2016

Xoc salarial a CatalunyaCaixa

El BBVA vol reduir a 3.500 treballadors el sou fix acordat fa un any, però els sindicats s’hi neguen

Albert Vidal
3 min
L’acord entre el BBVA i la plantilla de CatalunyaCaixa tenia caràcter indefinit, i els sindicats diuen que si cal aniran als tribunals.

BarcelonaEl pròxim 9 de setembre es farà la fusió societària definitiva entre el BBVA i CatalunyaCaixa. Aquest procés unificarà la personalitat jurídica de les dues entitats (l’antiga caixa catalana perdrà el seu codi, el 2013), es completarà la integració informàtica, ja ajornada en el seu moment, i CatalunyaCaixa deixarà de ser una empresa per ser, almenys de moment, una marca.

El procés hauria de tenir un impacte nul per als clients més enllà de factors simbòlics i tampoc hauria d’haver suposat cap canvi per als treballadors absorbits per l’entitat. Però, segons ha pogut saber l’ARA, la desaparició de CatalunyaCaixa com a empresa ha reobert la negociació laboral per als seus 3.500 treballadors, que ara formen part del banc blau. Aquest dimecres, per sorpresa, els sindicats van saber que el BBVA reobre un capítol que semblava tancat, amb un plantejament clar: igualar les seves condicions a les de la resta de la plantilla, cosa que, a la pràctica, implica rebaixar-los el salari base.

La reacció dels sindicats ha sigut clara: ni parlar-ne. “No signarem la seva proposta i si hem d’anar al jutjat, hi anirem”, assegura Jordi Campins, president del CIC, el sindicat majoritari a l’entitat catalana. Tot i que de moment no hi ha mobilitzacions previstes contra aquest canvi salarial que planteja el BBVA, els sindicats es reuniran dilluns per parlar-ne.

“Reobren la negociació amb l’excusa de la fusió: deroguen tots els pactes, retiren els plusos i pagues i ho substitueixen per salari variable”, afegia Campins. En el fons, el BBVA no està plantejant una reducció de salari, sinó una reducció del sou fix. Al sector es calcula que el salari base de CatalunyaCaixa és un 15% superior al del BBVA, però els treballadors del banc blau acaben percebent una retribució superior amb la part variable.

Una fórmula “lògica i moderna”

Una portaveu del BBVA, el segon banc espanyol, va explicar que la proposta feta als treballadors és “positiva i lògica”, recordant que “si vas a treballar al BBVA tindràs les seves fórmules”. Segons va afirmar, el sistema retributiu del banc és “més actual i modern” perquè dóna més rellevància al rendiment de cada treballador que a la seva posició. “Potser a CatalunyaCaixa hi ha una cultura més funcionarial”, va afirmar. A més, aquesta mateixa veu exposava que les retribucions del BBVA poden acabar sent “moltíssim millor” que les de CatalunyaCaixa, independentment de si arriben pel sou fix o el variable. “A la gent li interessa el global”, va concloure.

El banc que presideix Francisco González va adquirir CatalunyaCaixa el 2014 i va pactar el 2015 un expedient de regulació d’ocupació que va afectar 1.557 treballadors. Mesos abans havia assolit un acord laboral amb els treballadors de CatalunyaCaixa en què acceptava que es mantingués la seva retribució, tot i que sí que homologava els conceptes salarials dels treballadors als del banc blau. Els sindicats recorden que aquest acord, que no afectava els sous, sí que tenia repercussió en les millores previstes, ja que planificava uns augments de sou inferiors per a la plantilla de CatalunyaCaixa que per a la del BBVA Catalunya, de manera que tendissin a igualar-se.

Aquest acord tenia un caràcter indefinit però el BBVA ha aprofitat la fusió societària prevista per al setembre per replantejar-lo, una situació que està prevista a l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors. Aquests canvis afectaran la majoria de treballadors de CatalunyaCaixa, ja que són pocs els que ja són formalment empleats del BBVA. Així, el nombre d’afectats per aquest canvi de model salarial s’acostarà als 3.500, segons els sindicats.

Aquest xoc no és el primer que es produeix en els últims mesos. Des de la compra en subhasta l’estiu del 2014 a canvi de 1.130 milions d’euros, s’han produït diferents conflictes. Un dels punts que van crear més incomoditat als treballadors va ser el fet que els contractes relacionats amb l’ERO estaven redactats exclusivament en castellà. Malgrat les queixes dels treballadors, el BBVA es va negar a traduir-los. A més, els sindicats van denunciar també que el castellà i l’anglès estaven desplaçant el català en diferents espais de la intranet que utilitzen els treballadors per operar.

Retallada a l’horitzó

El BBVA estudia retallar en 2.000 empleats la seva plantilla a escala global, segons va avançar ahir Bloomberg. Aquesta xifra suposa l’1,5% dels 137.000 que té l’entitat. Aquests ajustos podrien afectar Catalunya, perquè la reducció s’espera que es faci als serveis centrals però també a les oficines. Fonts financeres citades per Expansión apuntaven que aquest ajust s’anunciarà després de presentar, divendres vinent, els resultats. Aquesta decisió arribaria després que el Popular hagi anunciat una retallada de plantilla de 3.000 treballadors.

stats