PROPOSTA CULTURAL
Cultura 08/06/2017

Mariona Forteza actua a la llibreria Drac Màgic de Palma

Més música, teatre, activitats infantils, presentacions de llibres, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
17 min

Mariona Forteza / Música

Drac Màgic (carrer de Jeroni Antich, 1. Palma) / Dia 9 a les 20 h
Mariona Forteza.

Mariona Forteza presenta un recull de cançons del seu repertori relacionades amb llibres i històries, des de llegendes populars fins a versions de fragments literaris. Tot amb una voluntat de proximitat i senzillesa. Mariona Forteza recordarà temes que ha cantat en alguns espectacles de divulgació cultural, com ara ‘La llegenda de l'ametller’ i ‘Viure a Cabrera’, a més de temes d'arrel popular com l'eivissenc ‘De jo et vas despediguent’. És una proposta en la línia d'aquesta cantant i periodista, sempre sensible a les històries i a les reinterpretacions dels mons actuals i passats. Estarà acompanyada per Carlos Garrido a la guitarra elèctrica.

‘Somnis compartits, la identitat mallorquina a debat’ / Presentació de llibre

Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Calvià (C/ Julià Bujosa Sans, batle, 1) / Dia 9 a les 20 h
Mariona Forteza actua a la llibreria Drac Màgic

Presentació del llibre de Joan Pau Jordà, Joan Colom i Gabriel Mayol a càrrec de Francesc Sans. Joan-Pau Jordà, Joan Colom i Biel Mayol es conegueren a la Universitat de les Illes Balears quan estudiaven Història. Des de llavors no han perdut el contacte i han seguit mantenint converses, que han materialitzat en aquest Somnis compartits. La identitat mallorquina, a debat http://www.arabalears.cat/cultura/Que-vol-dir-mallorqui_0_1715228587.html, inspirant-se en la frase de Guillem d’Efak “un poble no serà mai un poble si no té somnis compatits”.

‘Chachas sense fronteres’ / Teatre

Auditori L'Esponja (carrer la Pau. Ses Salines) / Dia 9 a les 20.30 h
‘Chachas sense fronteres’.

Un espectacle teatral entre el cabaret i el musical amb grans dosis d’humor. Dues dones de la neteja, na Joana i na Reme, arriben al lloc de feina per fer net. El lloc no sempre és el mateix, ja que elles viatgen allà on se les sol·licita. París, Londres, Mongòlia, el llac Titicaca, l’illa de l’aire, el Tibet, la serra de Tramuntana, Groenlàndia... Aquestes dones no tenen límit, s’han guanyat la fama per tan net com ho deixen tot.

Jove Orquestra de les Illes Balears / Música

Jardins de la Fundació Natzaret (carrer Joan Miró, 101. Palma) / Dia 9 a les 20 h
Jove Orquestra de les Illes Balears.

Dins del cicle d’activitats culturals ‘Palma de Primavera 2017’, la Jove Orquestra Illes Balears, juntament amb el Cor Ciutat de Mallorca, la Coral de Felanitx, el Cor de Cambra del Conservatori de Felanitx i la Coral ACM ses Salines, durà a terme un concert als jardins de la Fundació Natzaret. Hi interpretaran tres obres de compositors de les Illes: la ‘Simfonia 114’ del menorquí Toni Tudurí (adaptació i orquestració a través de les matemàtiques del ‘Quartet de corda Op.50 n.4 Hob III: 47’ de F.J.Haydn), la missa brevis ‘Rara avis’ del mallorquí Víctor Ferragut i el ‘Glòria’ del també mallorquí Toni Mairata. Completarà el programa la ‘Suite n. 1’ de l’òpera ‘Carmen’.

‘A sol post’ / Presentació de llibre

Llibreria Lluna (carrer de General Riera, 68. Palma) / Dia 9 a les 19.30 h
‘A sol post’.

Presentació del llibre ‘A sol post’, d'Ivones Puig Artigas. El llibre serà presentat per Fanny Tur, consellera de Cultura del Govern balear, i l’autora del llibre, guardonada amb el 6è Premi de narrativa marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall. Un mestre d’aixa i escriptor fuig dels seus records i del seu passat. És un home que, després d’haver seguit sempre el camí traçat, un bon dia, a sol post, pren la decisió de llançar-se a la mar, per una ruta desconeguda, a la cerca de l’oblit. La seva aventura, però, el portarà no només a conèixer un poble proper que li era profundament aliè i que l’acull sense preguntes ni condicions, sinó també a endinsar-se en el seu fòrum intern, a furgar en els seus sentiments i les seves ferides, a remenar en les seves arrels i a enfrontar-se als seus dimonis.

Jesca Hoop / Música

Centre de Cultura Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
Jesca Hoop.

La cantant i compositora californiana Jesca Hoop oferirà el millor del seu ampli repertori musical per cloure el cicle Women don’t Wait. Jessica ‘Jesca’ Hoop és una cantant, compositora i guitarrista nord-americana que escriu i interpreta en diversos estils musicals. Ella, tot i la seva joventut, ja ha editat i llançat cinc àlbums d'estudi de la seva pròpia composició, a més d’àlbums en viu, acústics i duals amb altres intèrprets.

Revólver / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 9 a les 22 h
Revólver.

Revólver arriba a Palma per presentar el seu nou disc, ‘Capitol’, i interpretar els seus grans èxits en un concert de rock. ‘Capitol’ és un treball autènticament Revólver, que torna als sons i a les lletres que marcaren els orígens de la banda. A diferència de ‘Babilonia’, publicat el 2015, ‘Capitol’ és una mirada a l’interior de l’autor.

Afroblue Trio / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 8. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
Afroblue Trio.

Afroblue Trio oferirà harmonies afrocubanes properes al latin jazz. Una fusió original i respectuosa als Orishas. Està format per Alex Xela a la guitarra, Jos Oey veus i percussió i Cati Llull a les maraques.

‘Kabaret Valentin’ / Teatre

Teatre Sans (C. Sanç 5. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
‘Kabaret Valentin’.

Enguany el muntatge de final de curs de l’Escola d’Arts Escèniques és un treball de cabaret literari sobre dotze peces curtes de Karl Valentin combinades amb algunes coreografies. Valentin, en els seus textos, a partir de situacions quotidianes i banals, desconstrueix i distorsiona el llenguatge en un joc que tendeix a l’absurd. El seu teatre és un exponent del cabaret alemany d’entre guerres integrat a les avantguardes de l’època.

‘Les músiques de Shakespeare’ / Espectacle

Escola de Música d’Andratx / Dia 9 a les 20 h
‘Les músiques de Shakespeare’.

Un espectacle teatral i musical per commemorar els 400 anys de la mort de William Shakespeare amb fragments d’obres de Shakespeare i música instrumental i vocal inspirada pel dramaturg anglès. Hi participenn l’actor Rodo Gener, la soprano Marga Rodríguez i els pianistes Francesc Blanco i M. Victòria Cortès.

‘Conills a la Sala’ / Teatre

Teatre Principal (carrer del Bisbe Verger, 38. Santanyí) / Dia 9 a les 21.30 h
‘Conills a la Sala’.

Trenc Espectacle ofereix aquesta obra en què la il·lustríssima Vila de Cala Pigota torna a estar de festa. Són les festes patronals d’estiu i l’Ajuntament prepara el seu programa d’actes. Durant els preparatius succeiran uns fets extraordinaris protagonitzats pels diferents personatges del consistori. Tots aquests “conills” de la Sala faran tomballejar el rumb d’unes festes on no podrà faltar un original certamen de misses, un apoteòsic pregó internacional i la tradicional traca final de les festes patronals.

‘Taronges’ / Teatre

Teatre La Unió (C. del Tren, 3. Son Servera) / Dia 9 a les 21 h
‘Taronges’.

El Grup de teatre municipal d’adults presenta ‘Taronges’. L'escena se situa a final del 1983 i principi del 84. Les taronges en són el fil conductor, el lligam de totes les històries, històries que es fragmenten i s'enreden entre si. L'amor, l'amistat, la mort, la família, l'economia... són tantes les històries que s'expliquen en aquesta peça que és molt fàcil que et sentis identificat amb alguna!

‘Una festa a la cuina’ / Concert infantil

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 9 a les 18 h
‘Una festa a la cuina’.

Com ha arribat aquest pastís fins aquí? Els participants del taller seran fonamentals a l'hora de desxifrar el misteri sobre l'origen d'aquest curiós minipastís. Durant la investigació, crearan una banda sonora per a aquesta història, treballant conceptes musicals bàsics amb l'ajuda de cassoles, coberts, paelles i tota mena d'instruments musicoculinaris.

‘Els homes són de Mart i les dones són de Venus’ / Teatre

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 9 a les 20 h
‘Els homes són de Mart i les dones són de Venus’.

Paco Mir ha fet una adaptació per a teatre del best-seller de John Gray. Es tracta d’una classe molt divertida sobre les diferències entre homes i dones. Estam condemnats els homes i les dones a no entendre'ns? O és possible arribar a un punt mitjà? Qui no s'ha sorprès alguna vegada pel comportament estrany de l'altre sexe? ‘Els homes són de Mart, les dones de Venus’ és un espectacle hilarant al mateix temps que instructiu sobre les relacions entre homes i dones. Afortunadament tot té solució i es podrà trobar al mateix temps que es passa una estona divertida en aquest espectacle.

‘Mai no caminaràs sol’ / Presentació de llibre

Auditori de Ferreries (av. Son Morera, 1) / Dia 9 a les 20.30 h
‘Mai no caminaràs sol’.

Presentació a càrrec de Margarida Cursach Seguí, llicenciada en Filologia Catalana i professora de l’IES Joan Ramis i Ramis, i de Vicenç Arnaiz Sancho, llicenciat en Psicologia UB. Hi haurà la col·laboració musical del cantautor menorquí Guiem Soldevila i de la coral Clau de Sol de Ferreries. La cloenda serà a càrrec de Miquel Àngel Lladó Ribas, autor del llibre. A "Mai no caminaràs sol", la mort assolirà un àmbit literari i s'allunyarà voluntàriament del caire biològic. Aquesta és vista com una ocasió per reflexionar, una oportunitat per al canvi i l'aprenentatge, un moment tendre on compartir angoixa i compassió a la vegada.

Dinamo / Música

Es Claustre (pati del claustre del Carme, 50. Maó) / Dia 9 a les 22 h
Dinamo.

Dinamo és una banda multicultural de projecció internacional que des de Mallorca dissemina la seva música arreu del món. Fundada l’any 2004 i amb quatre discs enregistrats al llarg de 12 anys, ha fet gires pels festivals i sales més prestigiosos d’Europa, Mèxic, els Estats Units i el Japó. El so inconfusible de Dinamo és una fusió de ritmes: ska, rock, reggae, tango, cuarteto... Mestissatge musical per tots ELS costats!

Tomeu Penya / Música

Jazzbah (Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / Dia 9 a les 23.30 h
OLIVA TRENCADA RET HOMENATGE AL VILAFRANQUER Generacions de músics continuen reivindicant Tomeu Penya. El cas més recent: Oliva Trencada, que en el seu nou disc, Orsai, li han dedicat tota una oda titulada 'Doctor en Vilafranca', en què ell també canta. "Quan em va dir que de petit anava a escoltar-me per Palma, ja em va robar el cor", diu Tomeu Penya de Pep Toni Ferrer, d'Oliva Trencada.

Tomeu Penya començà la seva carrera musical tocant en diversos grups de rock que s'havien creat arran del creixement turístic experimentat a Mallorca, quan tenia devers quinze anys. Més endavant, se n'anà de viatge per Europa amb la guitarra i tocà a diversos pubs d'Alemanya, Dinamarca i Suècia. La distància i l'enyorança de l'illa nadiva l'incitaren a compondre cançons. Quan tornà a Mallorca, els seus amics l'encoratjaren a seguir aquesta via. Va ser el mateix rector de Vilafranca de Bonany qui va dirigir l'enregistrament del seu primer disc, ‘Cant a la vila’. Al desembre del 1982, Tomeu, amb l'ajuda d'en Joan Bibiloni i el suport i finançament d'un grup d'amics, enregistrà un LP amb els seus darrers treballs, ‘Càrritx i roses’. De llavors ençà anà creixent una gran demanda per part del públic mallorquí.

‘Entre illes’ / Trobada d’escriptors

Biblioteca municipal Can Ventosa (avinguda d'Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 9 a les 20.30 h
‘Entre illes’.

Per tercer any s’organitza una trobada d'escriptors eivissencs i formenterers. Aquest encontre serà un recital amb col·loqui informal, obert a tothom, per fomentar el coneixement dels nostres escriptors entre el públic local i també per crear comunitat entre els autors, aprofitant aquesta trobada única a les Pitiüses. Serà coordinat i presentat per la poeta i traductora Nora Albert, vocal de la junta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i hi participaran Carme Balanzat, Ben Clark, Carles Fabregat, Joan Ferrer, Maria Teresa Ferrer, Julio Herranz, Ramon Mayol, Bartomeu Ribes, Toni Roca, Emma Segura, Fina Torres, Marià Torres, Sergi Torró i Jaume Vidal Forteza. Es farà un homenatge a l'eivissenca Catalina Ferrer Tur, finada el mes de març a vuitanta anys.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Imatges que fugen. Presència de Tano Pomar’ / Inauguració de l’exposició

Museu Can Planes (carrer Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Dia 9 a les 20 h. Fins al 25 de juny
‘Imatges que fugen. Presència de Tano Pomar’.

Joan Llabrés ha fet de fotògraf a sa Pobla, ara ja està jubilat. Va ser un dels promotors de la revista ‘Sa Plaça’ fa 25 anys. Fa una exposició de fotografies artístiques, en què juga amb el moviment, les densitats i els colors de les fotos per aconseguir un resultat artístic.

‘No past no futur’ / Exposició

Galeria Fran Reus (passeig Mallorca, 4. Palma) / Fins al 21 de juny
'Not past not future'

Filippo Marzocchi (Bolonya, 1989) va ser un dels seleccionats mitjançant convocatòria oberta per a la darrera exposició col·lectiva de la galeria Fran Reus, ‘Panorama’, que suposava una mostra dels artistes joves més interessants del panorama actual. Ara, amb motiu de l’Art Palma Summer, l’artista italià presenta ‘No past no future’, una exposició individual a la galeria Fran Reus que recull la seva darrera investigació pictòrica. La totalitat de la producció gira entorn de la possibilitat de posar en dubte el coneixement irracional. L’eix de tota la pràctica és la qüestió de si l’accés al contingut sense mediació és possible. Les pintures es converteixen en objectes, com si fossin pissarres blanques sobres les quals fer intents. Pareixen pantalles que il·luminen el pes de la pintura a favor de la investigació sobre l’instint, on la temporalitat aparent es converteix en el fil conductor de tota la sèrie. Aquesta sèrie és la continuació del projecte Untitled, iniciat per l’artista el 2016.

‘Ventana rota’ / Exposició

Galeria Maior (carrer de Can Sales, 10. Palma)
‘Ventana rota’.

La galeria Maior presenta a Palma ‘Ventana rota’; la primera exposició individual de l’artista Vicky Uslé (Santander, 1981) a Mallorca, en el programa Art Palma Summer. El moviment es revela com una clau a l’interior del llenguatge pictòric de Vicky Uslé. Les seves obres tenen espontaneïtat, dinamisme, llibertat, fluïdesa i lleugeresa. Segons l’artista, no hi ha quadres, hi ha puntura en moviment, tots formen part d’un.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d’exposicions El Roser (carrer del Roser, 11. Ciutadella) / Fins dia 1 de juliol
‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’.

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca. A la inauguració de l’exposició hi intervindran Maite Salord, presidenta del Consell Insular de Menorca; Joana Gomila, batlessa de l'Ajuntament de Ciutadella; Miquel À. Limón, president del Consell Científic de l'IME, i Alfons Méndez, comissari de l'exposició.

‘Geometrías cotidianas’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 22 de juliol
‘Geometrías cotidianas’.

El treball de Tamara Arroyo (Madrid, 1972) intenta rescatar el gust pels mínims motius que confereixen personalitat als espais on habitam, siguin arquitectures clàssiques, modernes, entorns rurals… La seva obra parteix de l’observació directa de l’entorn immediat, de les ciutats i els llocs domèstics o de feina que ha habitat i que han condicionat la seva experiència vital. Arroyo centra l’atenció en els elements arqutectònics estructurals o decoratius, en moltes ocasions humils, que passarien desapercebuts. Els transforma en el focus de la seva investigació artística. Aquests elements extrets i despresos de la seva utlitalt i funcionalitat permeten a l’artista entrar en un camp d’exploració de formes geomètriques pures que ha duit des del pla bidimensional del paper al desenvolupament d’elements volumètrics que tracen relleus a les parets, fins a la realització d’escultures exemptes, en un procés que es podria qualificar de materialització de la línia, de creació de dibuixos sense paper.

‘Vigilats des del cel’ / Exposició itinerant

Seu de l'Autoritat Portuària (Moll Vell de Palma) / Fins al 17 de juny
'Vigilats des del cel'.

Durant la Segona Guerra Mundial, els ports d’interès general de les Illes Balears foren vigilats regularment pels aliats i per les forces de l’Eix perquè l’interès geoestratègic de les Illes era màxim. Una investigació del Departament de Geografia de la UIB i l’Autoritat Portuària de les Balears ha aconseguit rescatar algunes d’aquelles fotografies aèries i compilar-les en una exposició, en què es veuen també les dones que hi treballaren en la interpretació de les imatges captades per càmeres de fins a 36 polzades. La mostra es podrà veure al Moll Vell de Palma (seu de l’APB) fins dia 17 de juny, a l’Estació Marítima d’Alcúdia entre el 21 de juny i el 2 de juliol, a la Fundació de l’Hospital de l’Illa del Rei de Menorca entre el 6 i el 29 de juliol, al Club Nàutic d’Eivissa del 4 al 29 d’agost i a l’Estació Marítima de la Savina de Formentera entre el 4 i el 30 de setembre.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost
‘Una expo més’.

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats