Cultura 22/10/2016

El dictador diu adéu dalt d’un camió d’escombraries: el viacrucis de l’estàtua

Des del 1963, primer va perdre una cama, després el cap i finalment va ser tombada amb nocturnitat

S.m.
3 min
Els joves comencen l'assalt a l'estàtua

BarcelonaLa vida de l’estàtua eqüestre de Francisco Franco no ha sigut gens fàcil i ha tingut un final molt diferent del del dictador al qual ret homenatge. Franco va morir tranquil i al llit, convençut que ho havia deixat tot lligat i ben lligat, i la seva família conserva un patrimoni incalculable. L’estàtua que li ret homenatge, en canvi, ha acabat derrocada, víctima de l’escarni públic, i ha dit adéu al Born dalt d’un camió de la brigada de Gestió de Residus. No ha sigut un comiat gaire digne. Pel camí, l’estàtua ha perdut una cama i el cap, l’han tenyit de rosa, ha cavalcat amb una nina inflable i li han posat estelades i banderes gais. Tot sense oblidar els ous i l’arsenal de fruita madura que li ha caigut a sobre. Repassem la seva trajectòria des del dia que la van inaugurar i Franco va dedicar un discurs “ple d’amor” a Barcelona.

Amor a Barcelona

L’estàtua eqüestre de Franco s’inaugura a Montjuïc

El amor ha sustituido para siempre el odio; nuestras cárceles no albergan hoy la tercera parte de reclusos que tuvieron en todos los tiempos. Ha nacido una nueva aurora para España ”. És part del discurs que va fer Franco el 17 de juliol del 1963 al castell de Montjuïc -el recull l’exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà del Born - amb motiu dels 25 años de paz. Franco va dedicar aquestes paraules a la ciutat quan es va inaugurar l’estàtua eqüestre que li retia homenatge i que havia fet -amb el cap intacte i totes les extremitats- l’escultor Josep Viladomat. Segons el fill de l’artista, Quicu Viladomat, el seu pare va fer la feina per recuperar el seu Mercedes.

La pèrdua de la cama

S’instaura la democràcia, però Franco segueix a Montjuïc

El 1977 va arribar la democràcia, però Franco no es va moure del castell de Montjuïc. El 1985 el van tenyir de rosa. Més tard, van amagar l’escultura en una de les sales del desaparegut Museu Militar. El problema, però, és que per poder passar per la porta li van haver de tallar part d’una cama (l’esquerra per ironies de la vida). El 31 de març del 2008, de nit i de manera gairebé clandestina, Franco va sortir de Montjuïc i el van recol·locar als magatzems de Parcs i Jardins de Via Favència. Va ser allà on en algun moment va perdre el cap. Que havia sigut decapitat es va descobrir quan la fotògrafa Carme Secanella va localitzar l’escultura el 2013, quan treballava en un reportatge sobre símbols franquistes als magatzems municipals. El pany no estava forçat i la decapitació no va ser una feina gens matussera. Els Mossos van acabar arxivant el cas sense esbrinar qui va ser l’autor del furt i on era el cap.

Adéu dalt d’un camió

Les estàtues franquistes han durat quatre dies a la plaça

Durant quatre dies -des de dilluns al matí fins dijous a la nit- l’estàtua eqüestre i La Victòria van ocupar la plaça del Born. Mentre que La Victòria ha sobreviscut immaculada, l’estàtua de Franco de Viladomat ha sigut el blanc de la ràbia i la indignació d’homes i dones de diverses generacions. Va rebre el llançament d’ous, caquis, un matalàs, una porta, un sac de morter..., van aparellar-lo amb una nina inflable i li van regalar un cap de porc i un cap de guix amb els llavis pintats. Abans-d’ahir finalment el van tombar. Tres joves, força eufòrics, van fer cedir la base de fusta que la sustentava. Un dels tres joves va ser identificat per la Guàrdia Urbana i els altres dos van fugir del lloc. La policia municipal investiga els fets. Aquesta nit l’estàtua eqüestre de Franco i La Victòria han dormit als magatzems municipals del Museu d’Història de Barcelona a la Zona Franca. Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, els tècnics avaluaran els danys i decidiran què fan amb el malmès Franco decapitat.

#samataopaco ha convertit l’estàtua de Franco en ‘trending topic’

La imatge del dictador a terra, pintat amb una bandera gai, inscripcions comunistes, una estelada i esquitxat amb ous, ha sigut objecte de burla a la xarxa. Molts usuaris de Twitter van reaccionar amb humor a l’episodi, que es va convertir en trending topic sota l’etiqueta #samataopaco, que fa al·lusió a la famosa frase de l’ APM?. Fins i tot han posat nous reptes, com intentar tombar el monument franquista de Tortosa després que un referèndum votés mantenir-lo. L’alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, va votar a favor de mantenir-lo.

stats