REINTERPRETACIÓ
Cultura 24/06/2016

Tornen a coure les pastes La Victoria Balear

Una exposició recull les intervencions d’artistes sobre la imatge de la fàbrica que va tancar els anys 80

Margalida Mateu
2 min
A l’Almacén de Salazones es pot visitar fins al 2 de juliol l’exposició  col·lectiva en què es reinterpreta el catàleg de pastes de La Victoria Balear.

PalmaQuan parlam de fàbriques a Mallorca, malauradament, ho feim gairebé sempre en passat. I és que La Victòria Balears fou una empresa que fabricava pasta, pasta fina: burballes, macarrons, fideus, etc. un producte fet íntegrament amb farina de Mallorca i aigua, sense colorants ni conservants. Una empresa familiar que recollí la família de la modista Antònia Fuster, de malnom ‘Camia’ que ara vol fer reviure l’essència d’aquella fàbrica on jugava de petita i que ha convidat diversos artistes perquè facin una revisió de la imatge de l’antiga marca, La Victòria Balear.

Homenatge

Segons Fuster, “aquest projecte-exposició és un homenatge a la fàbrica de pastes del meu pare i els seus germans. Potser ell no hauria entès tot això, però a mi em sembla una bona manera d’honorar la seva memòria. De fet, ell va dedicar gairebé tota la seva vida a surar aquest negoci que el seu pare va comprar i que no va sobreviure el desembarc, els anys 80, dels grans magatzems i l’aparició de les marques de pastes suposadament italianes (i plenes de colorants i conservants) amb anuncis a la tele protagonitzats per grans actors”. Va ser un negoci modest, tot i que en la seva millor època hi treballaven una dotzena d’operaris. “Jo mateixa vaig anar a fer hores a la màquina dels fideus i pesant bosses, aleshores de paper i després de cel·lofana de macarrons, fideus, o pinyonet”, recorda Fuster, que també jugava amb els seus cosins a la portassa on hi havia el dipòsit de farina i d’on en sortien ben emblanquinats. Del negoci familiar només en queden alguns documents, poques bosses, plaques amb els noms de les pastes i “els catàlegs, que em semblen preciosos, i un bon llenç per a la creació”, diu Fuster. Precisament aquests catàlegs han estat la font d’inspiració de la colla d’artistes que han volgut fer la seva reinterpretació del disseny amb una nova visió en format paper, audiovisual, escultòric o conceptual per fer reviure una empresa que avui dia seria gairebé inassumible. De fet, a Mallorca només queda una empresa que faci pastes: Galletes Rossellons, de Porreres. A la inauguració, somriures, plats de pastes i records, d’alguns dels treballadors que feren feina a La Victoria Balear. Els artistes que han fet la intervenció són Clara Ingold, Adrián Ingold, Diego Ingold, Jaume Roig, Bita Bennasar, Tina Codina, MiTeta, Cecilia Molano, Alicia Ramis, Lluis Juncosa, Rafel Joan, Jaume Prohens, Grip Face, Evarist Torres, Jaume Canet, Jaume Salvadiego, Ironna Von Dask, Marga Moner.

stats