Balears 16/12/2016

Només el 13% de les víctimes de violència de gènere de Palma demanen ajuda a Cort

L'Ajuntament presenta la diagnosi del pla d'Igualtat, que es redactarà a principis del 2017

Carmen Buades
2 min
Segura i Molina, durant la roda de premsa d'aquest divendres

PalmaEl 87% de les dones de Palma que afirmen haver estat víctimes de violència física per part de les seves parelles o exparelles no rep atenció als serveis especialitzats de l'Ajuntament. Mentre que durant l'any 2015 el programa per a víctimes de violència de gènere va atendre 395 dones, una extrapolació per a la ciutat feta a partir de la macroenquesta de violència de gènere d'aquell mateix any revela que 3.132 dones afirmaven haver sofert aquest tipus de violència en els darrers 12 mesos (és a dir, durant el 2014).

A més, 16.009 dones majors de 16 anys afirmaren haver sofert violència psicològica de control (un 9,2%) i 13.746 havien passat per violència emocional, un 7,9% d'aquest segment de la població. Les agressions sexuals, sexistes i per identitat sexual o de gènere segueixen essent, en molts casos, invisible a les administracions: "hi ha un desconeixement de la incidència real d'aquestes situacions perquè no tots els casos es denuncien", ha explicat avui Lucía Segura, directora general d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma.

Aquestes són algunes de les conclusions de la diagnosi sobre la desigualtat de gènere que ha fet Cort per elaborar, durant els primers mesos de l'any que ve, el pla d'Igualtat 2017-2021. L'informe té com a objectius, segons ha explicat el regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, "visibilitzar les desigualtats en la vida quotidiana", "aportar informació significativa per definir l'aplicació pràctica al pla" i "valorar l'aplicació del pla anterior".

A l'hora d'estructurar la diagnosi, s'han triat set eixos temàtics amb dades tant quantitatives com qualitatives i s'han pogut extreure dades com que, per exemple, el 75,8% de les excedències per cures familiars les demanen les dones, que el 83% de les llars monoparentals són, de fet, monomarentals o que existeixen professions fortament feminitzades (i que duen associades més precarietat, contractes de més curta durada i, per tant, major inestabilitat).

Feminització de la vellesa

Les dones representen el 70,12% de la població major de 85 anys de Palma i la taxa de sobreenvelliment de les dones supera en més de tres punts percentuals la dels homes. A més, el 70% de les persones majors de 65 que viuen soles a Palma són dones, un percentatge que puja fins al 77,6% a partir dels 75 anys.

Aquesta situació es veu complementada amb qüestions com que el 60% de les pensions no contributives les reben les dones o que les pensions contributives dels homes són un 55% més elevades (cobren de mitjana 1.110 euros, mentre que les dones en reben 714), fet que deixa la població anciana femenina en una situació de major vulnerabilitat social.

Molina ha afirmat que, a l'hora de fer la diagnosi, s'han trobat amb la dificultat "metodològica però també política" d'accedir a dades desagregades per gènere, fet que invisibilitza les diferències que hi pot haver entre homes i dones a nivell social, econòmic, polític... També ha recordat que el pla d'Igualtat ha de ser una "eina estratègica per aplicar la perspectiva de gènere de manera transversal a totes les polítiques municipals".

stats