FELANITX
Balears 20/08/2013

200 expedients de demolició d'obres arxivats

Des de fa almenys 10 anys, l'Ajuntament no ha fet esbucar cap construcció fora de normativa

Joan Sitges
2 min

Felanitx.Les ordres de demolició d'obres il·legals s'acumulen a l'Ajuntament de Felanitx i a hores d'ara encara no s'ha esbucat cap construcció fora de normativa. En el darrer ple es varen aprovar dos expedients per esbucar obres il·legals a foravila, que se sumen als més de 180 que des de fa deu anys han acabat arxivats en les dependències municipals. Res no fa preveure que els expedients surtin de l'Ajuntament i tot plegat ha permès que la legalitat urbanística no s'hagi restablert en les zones urbanes, ni a foravila, ni tan sols en zones naturals protegides.

"Complim amb la normativa i completam tot el procés administratiu", explica el batle i delegat d'Urbanisme, Gabriel Tauler (PP). "Els serveis urbanístics inicien els expedients, apliquen les sancions corresponents en cada cas, tanquen els expedients amb una resolució, l'elevam a la sessió plenària i després notificam als propietaris que han de tomar el que és il·legal", defensa Gabriel Tauler. Així acaben tots els expedients en aquest municipi, acumulats en els arxius municipals i sense executar-se.

En el ple

De fet, fa temps que la dinàmica que fa arxivar els expedients de demolició urbanística és la mateixa que es va viure en el darrer ple de l'Ajuntament. El govern municipal eleva a cada ple algunes ordres d'esbucament d'obres i les sotmet a votació. Els regidors populars, que ocupen el govern municipal, voten a favor dels expedients per esbucar obres il·legals i, en canvi, les formacions de l'oposició -el PSOE, el Bloc per Felanitx i la Lliga Regionalista- se n'abstenen.

"No té sentit que votem el que sabem que no s'executarà, per això no hi votam ni a favor ni en contra", aclareix des del Bloc Joan Xamena. "És un teatre institucional i no volem ser còmplices d'aquesta representació que només serveix per rentar la cara i la consciència de l'equip de govern", va criticar el socialista Toni Nadal.

"El Partit Popular ha delegat l'aprovació dels expedients de demolició en la sessió plenària municipal amb l'objectiu de retardar-ne l'aprovació i també per implicar l'oposició en tot el procés", va afegir Nadal. "L'urbanisme és una àrea on les lleis són clares, però aquí no se segueixen les regles", afegeix Toni Nadal.

Pels representants del Bloc per Felanitx, "allò més greu és que el batle està incomplint els acords i ofereix la imatge que al municipi la legalitat urbanística no és vigent perquè les obres il·legals queden sense esbucar si es paga una multa". "Què passaria si un particular denunciàs a la Justícia que no es compleix el que la llei preveu, encara que l'Ajuntament ho aprovi?", es demana el portaveu del Bloc, Joan Xamena.

stats