Balears 17/07/2013

El 80% dels menús escolars de Balears incompleixen la llei, segons el Col·legi de Nutricionistes

L'entitat ha analitzat el menjar de 38 centres i més de la meitat no ofereixen prou fruites ni verdures

ARA Balears
2 min

PalmaUn estudi del Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de les Illes Balears denuncia que el 80% dels menús escolars que han analitzat no compleixen la Llei de seguretat alimentària i nutrició. Segons l'informe, més de la meitat de les escoles no donen prou fruites i verdures als infants, el 50% abusen dels precuinats, el 45% de les "preparacions càrniques" són amb massa greix, el 32% són fregits i el 37% d'aliments són molt greixosos o amb guarnicions fregides.

L'entitat també denuncia que ningú no supervisa el 40% dels menús i que només un de cada deu compleix la normativa balear pel que fa a supervisió. L'informe és una resposta a les peticions del Col·legi perquè només els dietistes o nutricionistes puguin fer aquesta mena de supervisió i critiquen que la Conselleria de Salut dóna per vàlida la supervisió de qualsevol mena de professional que tingui un postgrau en nutrició.

L'estudi s'ha fet analitzant els menús de 38 centres, un 22% de les escoles, segons l'entitat, que podrien representar directament el 45% dels centres, perquè molts dels menús els fan empreses de càtering per a diferents escoles. El Col·legi, en un comunicat, assegura que l'ús de menjar massa greixós, fregits i precuinats hauria de davallar si un nutricionista supervisàs els menús, i hi augmentaria la presència d'aliments integrals, peix i verdures.

Segons l'entitat, la situació actual posa "en perill la seguretat nutricional de grups vulnerables", agreujada per la crisi, perquè hi ha evidències que relacionen la manca de poder adquisitiu "amb l'increment del perill de patir malnutrició, obesitat i malalties cròniques".

stats