Balears 09/01/2017

Terraferida vol un sostre de places turístiques clar i que no s'amnistiï el lloguer turístic

L'entitat ecologista ha presentat una bateria d’al·legacions a l’avantprojecte de la llei del turisme

Ara Balears
2 min
Turistes al carrer Sant Miquel de Palma, avui matí

PalmaTerraferida vol que el Govern de les Illes fixi un sostre de places turístiques clar i que no s'amnistiï el lloguer turístic. Aquestes són algunes de les al·legacions que l'entitat ecologista ha presentat a l'avantprojecte de la llei del turisme que impulsa la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme.

En relació amb el lloguer, Terraferida considera que l'objectiu de la proposta de llei és "legalitzar de manera massiva el lloguer turístic en tot tipus d'habitatges i gairebé pertot arreu" encara que sigui amb condicions.

"Es fa difícil entendre que un govern progressista hagi pogut incloure en una llei articles que afegeixen més pressió al territori i al mateix temps són antisocials", assenyala Terraferida en la nota.

Assegura que en els darrers anys s'han amnistiat "places hoteleres, xalets il·legals en sòl rústic, urbanitzacions, pedreres i construcció sense clavegueram" i adverteix que "ara es vol legalitzar la conversió d'habitatges en pisos turístics".

"La nova llei no pot ser una amnistia més", reclamen. A més, demanen al Govern que no permeti "la mescla d'usos turístics a les zones residencials, especialment en els blocs de pisos", i que no es puguin comercialitzar turísticament els habitatges plurifamiliars.

En les seves al·legacions proposa que no es pugui renovar la llicència per exercir el lloguer turístic en els habitatges il·legals existents en sòl rústic i que no es concedeixin permisos nous mentre es tramiti la llei.

Terraferida adverteix que la proliferació del lloguer turístic "dispara encara més la urbanització del territori", dificulta l'accés a l'habitatge i la continuïtat de l'activitat agrícola perquè eleva el preu del sòl, pot generar conflictes de convivència veïnal i devalua les zones residencials.

D'altra banda, Terraferida denuncia que la llei turística no posa sostre a les places turístiques a les Illes i ni tan sols reflecteix quantes n'hi ha. A les existents legalment, s'hi sumen les de les borses d'organismes gestors de places públiques o administracions turístiques insulars. A més, deixa a la decisió dels consells ampliar aquest límit a través dels Plans d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT).

Terraferida critica que la proposta de llei no concreti quantes places hi ha, el nombre de les que existeixen en les borses d'intercanvi ni l'estimació de places il·legals.

El col·lectiu ecologista creu que "no marcar un sostre clar i deixar la porta oberta a seguir augmentant places és apostar per una política turística de massificació, que obvia els límits dels recursos naturals, les infraestructures, la capacitat de càrrega real del territori, el benestar de la població resident i la satisfacció dels visitants".

L'entitat assegura que, amb 306 places hoteleres per cada mil habitants, Balears és la regió del món que en té més.

Terraferida ha demanat al Govern "un sostre clar, no ampliable i que estableixi mecanismes per anar reduint-lo, recuperant la idea de donar dues places de baixa per cada nova plaça creada".

stats