PROCÉS INTERN
Balears 31/01/2015

Noves tensions dins Esquerra

Lladó intenta dissoldre l’executiva de Manacor que vol pactar amb el PSM i aixeca crítiques fins i tot dels seus

Q. Torres
3 min
DISSOLUCIÓ D’AGRUPACIONS 
 L’executiva va dissoldre les seccions locals de Marratxí, Inca, Artà i Binissalem.

PalmaLa direcció d’Esquerra a Mallorca, que lidera Joan Lladó, ha aprovat la dissolució de l’executiva de la secció local de Manacor, un moviment que s’ha interpretat internament com una maniobra per intentar condicionar o, fins i tot, evitar un probable pacte del seu partit amb MÉS en aquest municipi. La decisió de suspendre aquesta direcció local la va prendre dijous al vespre l’executiva del partit a Mallorca, però segons els responsables de la formació a Manacor no té validesa perquè l’operació ha de ser autoritzada per Barcelona, cosa que no ha passat. La jugada ha provocat un considerable trasbals intern i la reacció en contra de diversos dirigents locals. Fins i tot ho han criticat membres del partit que s’havien mostrat al costat de Lladó després de la sortida d’Esquerra de la coalició MÉS. Les noves tensions dins els republicans arriben després de les que ja es visualitzaren arran de la crisi de MÉS.

Lladó mateix, però, va justificar ahir la decisió presa per la seva executiva perquè l’actual direcció de Manacor s’hauria d’haver renovat fa dos anys i ha perdut la meitat dels integrants. La va situar dins un procés de reestructuració de seccions locals i va negar cap intenció de condicionar una possible coalició amb el PSM al municipi. En aquest sentit, va advertir que seran els membres del partit a Manacor els que decidiran en una assemblea prevista per a dia 7 de febrer. També assegurà ahir que estan en negociacions internes per analitzar si la renovació de la direcció local es porta a terme el mateix dia de l’assemblea o després.

La direcció d’Esquerra a Mallorca va aprovar dijous la dissolució de diverses seccions locals del partit que havien quedat sense estructura i no tenien el nombre de militants mínim requerit, com la de Marratxí, la d’Inca, la d’Artà i la de Binissalem. En aquests casos, els militants d’aquests nuclis passaran a dependre d’altres seccions locals veïnes. La dissolució d’aquestes seccions locals no generava gaire controvèrsia perquè era totalment justificable, tot i que alguns contraris a Lladó ho consideren una operació arbitrària que cerca eliminar veus que puguin ser discrepants amb la direcció.

Però allò que ha obert la caixa dels trons és que en la mateixa reunió l’executiva de Lladó també va prendre una decisió semblant amb la secció local de Manacor. Va acordar dissoldre la seva executiva al·legant, en aquest cas, que s’hauria d’haver renovat fa dos anys i que havia perdut bona part dels seus integrants. Segons la direcció del partit a Manacor, presidida per Toni Sureda, la suspensió no s’ha fet efectiva perquè l’ha d’autoritzar la Vicesecretaria General de Coordinació Interna (Barcelona) i no ho ha fet.

La decisió de Lladó s’ha interpretat des de Manacor com una intromissió en la seva autonomia, una maniobra per intentar impedir que l’executiva arribi a un acord amb MÉS per mantenir l’actual coalició municipal. Segons fonts d’Esquerra, la direcció del partit a Manacor acceptaria que el seu candidat anàs de número dos en una coalició amb el PSM. Lladó, en canvi, voldria que Esquerra lideràs la coalició, una opció que alguns interpreten com una excusa per fer que el seu partit s’acabi presentant en solitari. Darrere de la controvèrsia també hi ha les males relacions entre Lladó i el regidor d’Esquerra a Manacor, Joan Llodrà, que actualment és el president del partit a Balears i té veu a l’executiva nacional.

El moviment de Lladó ha provocat la reacció en contra no només de l’actual direcció de Manacor, sinó també de dirigents d’altres municipis que fins ara s’havien mostrat fidels al president del partit a Mallorca. El president d’Esquerra a Pollença, Miquel Àngel Sureda, que és germà del president del partit a Manacor, Toni Sureda, és contrari a la decisió i així ho ha fet saber internament. També ha provocat reaccions de rebuig en membres de la mateixa executiva i en representants locals d’altres municipis com Santanyí.

Segons Lladó, l’executiva de Mallorca va prendre l’acord amb un 80% de suports i es donaren explicacions als dirigents locals que les demanaren i que no hi havien assistit. El president d’Esquerra va rebaixar la polèmica generada i va apuntar que en el cas de Manacor no hi ha unanimitat entre la militància ni en la forma com s’han de presentar (si sols o en coalició) ni en els termes de la coalició ni en qui ha de ser el candidat, perquè una part de la militància no voldria que tornàs a ser Joan Llodrà.

En principi, Esquerra a Manacor continua el seu procés amb vista a les eleccions municipals i el proper 7 de febrer es reunirà en assemblea per decidir qui serà el seu candidat i si acorda anar en coalició o no. Precisament els seus actuals socis municipals i possibles companys de coalició tenen convocada per avui l’assemblea constituent de MÉS per Manacor. Es dóna per fet que el candidat de MÉS a Manacor serà l’actual regidor Miquel Oliver.

stats