Balears 22/03/2017

El 60% del creixement turístic a les Balears es deu a la inestabilitat política de la Mediterrània

Un informe del BBVA valora l'augment de les pernoctacions i analitza l'impacte que tindrà el Brexit

Carmen Buades
1 min
Turistes en el centre de Palma. / ISAAC BUJ

PalmaLes tensions i la situació geopolítica al sud de la Mediterrània expliquen més del 60% de l'augment de les pernoctacions turístiques que s'han registrat a les Balears des del 2010, segons un informe del BBVA sobre la situació econòmica i financera de les Illes presentat aquest dimecres.

Així, l'Arxipèlag és una de les destinacions "millor afectades per l'entorn d'inseguretat que hem observat en destinacions competidores", segons ha explicat Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA per a Espanya. A Las Palmas i a Cadis aquest percentatge és encara superior, i altres ciutats, com Barcelona, arriben gairebé al 50%.

Des de l'entitat bancària esperen que aquest turisme prestat (viatgers que, si no fos per la inestabilitat política, visitarien destinacions, per exemple, del nord d'Àfrica) continuï incrementant-se en les properes temporades, però adverteixen que "no s'ha d'esperar que l'impuls observat en anys anteriors es mantingui".

D'altra banda, l'informe del BBVA també té en compte l'impacte que pot tenir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea per a les Balears i conclou que les Illes en seran una de les comunitats més afectades, ja que, si no fos pel Brexit, les seves previsions de creixement econòmic per a la comunitat serien de mig punt més (l'han fixat en el 2,6% i calculen que, en cas de no produir-se el Brexit, arribaria al 3,1%).

Els turistes britànics realitzen el 28% de les pernoctacions a les Balears, només superats pels alemanys i, segons l'entitat bancària, les dificultats amb què es poden trobar els ciutadans del Regne Unit després de la sortida de la UE afectarà el sector turístic balear.

stats