Balears 21/10/2013

L'anuari ornitològic, 'rara avis' de l'edició científica

La publicació del GOB ha presentat el volum 27

Enric Culat
2 min

PalmaEl Grup Balear d'Ornitologia (GOB) va presentar la setmana passada el seu darrer anuari ornitològic, el volum número 27, que correspon a les observacions efectuades a les Illes Balears el 2012. Aquest anuariés la publicació degana de l'Estat d'aquestes característiques -segons puntualitza el seu editor, Carles Lopez-Jurado-, a més de constituir el referent anual "imprescindible" de l'ornitologia que es fa a les nostres illes. Actualment, en el conjunt de tot l'Estat només hi ha una quinzena de publicacions semblants, xifra que es redueix encara més si hi incloem treballs com els que cada any presenta el Comitè balear de rareses ornitològiques i que es publiquen dins l'anuari Ornitològicdel GOB, un cop efectuades les preceptives homologacions,

"L'anuari és un reflex del gran ventall d'ornitòlegs de Balears, joves i majors, atents sempre al pas de l'avifauna que passa per damunt del nostre territori", explica el màxim responsable de la publicació. Una de les particularitats de la publicació és la combinació d'articles de recerca, elaborats sempre per ornitòlegs de les nostres illes, amb la presentació de registres i dades estadístiques procedents de recomptes, anellaments i cens de gairebé totes les espècies que poden ser observades a l'Arxipèlag.

Lopez-Jurado recorda que en el primer volum, editat l'any 1985, és va fer servir un sol ordinador, el que tenia a casa seva el biòleg Joan Mayol. Va ser una edició "quasi artesanal" a base de fotocòpies en blanc i negre. Ara, la publicació està il·lustrada amb fotografies de color i té una tirada de més de mil exemplars, gràcies al patrocini de l'empresa Endesa. El GOB penja també una edició digital de l'aunari a la seva pàgina web.

Curiositats

Entre les curiositats de la darrera edició d'aquesta publicació destaca la primera cita del menjamosques gris balear ( Muscicapa striata balearica ) a l'illa grega d'Anticitera, situada al mar Egeu, entre l'illa de Creta i el Peloponès. Es tracta de la primera captura per anellament d'un exemplar d'aquesta subespècie balear en l'esmentada illa grega, posteriorment recuperada a una de les seves zones habituals de cria, en aquest cas a la finca d'Alfurí de Dalt, a Ciutadella (Menorca). Segons els ornitòlegs Óscar García i Christos Barboutis, aquesta dada pot indicar una estratègia migratòria primaveral diferenciada d'altres subespècies de menjamosques.

El GOB organitza cada any un concurs per triar la fotografia que posteriorment il·lustrarà l'anuari . La portada d'enguany correspon a un exemplar adult de corb marí fotografiat per Jordi Serapio. El corb marí és també l'objecte d'un cens hivernal a les zones de colgada de Balears publicat per Pere Vicens. Altres articles fan referència a la distribució territorial del falcó marí a Mallorca, publicat per Jaume Adrover i Rafel Mas; les primeres dades de cria del rabassot menut ( Aythya nyroca ) a les Illes, publicat per Xavier Méndez, i el recompte hivernal d'aus aquàtiques i limícoles, publicat per Manolo Suàrez, entre d'altres.

stats