SA POBLA
Part Forana 06/07/2013

El PP de sa Pobla vota contra el Decret de llengües de Bauzá

El ple també aprova per unanimitat una declaració per la unitat del català

Margalida Bonnín
2 min

Sa Pobla.Fins a tres mocions contra el Tractat Integrat de Llengües i la política educativa del Govern de les Illes Balears es varen aprovar dijous en el ple de l'Ajuntament de sa Pobla, governat amb majoria absoluta pel Partit Popular. Segons afirmà ahir el batle, Gabriel Serra, l'equip de govern s'ha limitat a vehicular el posicionament de la comunitat educativa del municipi. "Tant els docents com els pares ens han manifestat les dificultats per tirar endavant el decret el curs vinent", digué Serra, tot argumentant que aquesta és la principal raó per la qual el seu vot fou contra el TIL, una moció presentada pels dos regidors de Lliga Regionalista, ara militants d'El Pi.

Tot i votar a favor d'aquests tres documents, els populars feren constar en acta alguns matisos. Per exemple, es negaren a establir percentatges mínims de presència d'un determinat idioma en el currículum escolar, ja que "això ho han de decidir els tècnics", i manifestaren el seu desacord en els apartats en què s'insinuava que el Govern ataca la comunitat educativa, segons indicà Serra.

Així mateix, el ple aprovà una declaració institucional a favor de la unitat de la llengua catalana, presentada pel PSM i que entre els seus punts inclou que "cal denunciar l'ús de denominacions de la llengua catalana impròpies, que contravinguin els principis científics". Segons la primera vara, aquesta no és una declaració política o ideològica: "Científicament mai no s'ha qüestionat la unitat de la llengua", digué, per afegir que no és un assumpte que hagi de discutir la classe política, ja que "no hi té res a fer".

Aquesta declaració s'enviarà tant al Parlament de les Illes Balears com al Congrés dels Diputats de l'Estat espanyol.

Ambigüitat

Pel que fa a l'oposició, es mostrà satisfeta per les decisions preses en el ple, tot i que tant els Independents per sa Pobla com el grup municipal del PSM varen coincidir a criticar els populars per tenir sovint una actitud ambigua, amb la qual "neden i guarden la roba". Amb aquesta expressió, els portaveus dels dos grups municipals es varen referir al fet que, segons varen apuntar, els populars poblers defensen uns arguments davant el poble i uns altres davant el partit.

El Partit Popular de sa Pobla ha mantingut una actitud poc concisa respecte de la llengua catalana durant aquesta legislatura.

Si primer, per una banda, tots els regidors varen firmar al·legacions contra la Llei de la funció pública aprovada el mes de març de l'any 2012, després, per l'altra, varen rebutjar presentar les esmentades al·legacions en nom de l'Ajuntament pobler. Finalment, però, s'acabà mantenint el requisit perquè tots els funcionaris del Consistori coneguin el català. En una altra ocasió, l'Ajuntament es va adherir a al Moviment per la Llengua, tot i que després el PP va votar en contra de col·locar el llaç quadribarrat a la façana consistorial.

stats