Suplements 28/05/2021

Posar el comptador familiar a zero terra endins

Ha començat el temps de vacances i moltes famílies ja han decidit (o ho estan fent) què faran aquest estiu. D’idees originals n’hi ha moltes i ben variades

6 min
Posar el comptador familiar a zero terra endins  A la conquesta del llunyà oest osonenc  Tres Vilars Rurals  i moltíssims nadons

Al juliol la majoria de pares treballen. Arriba el moment de casals, colònies, campus, campaments, estades a l’estranger... O temàtics, d’anglès o tradicionals. D’avis que acullen la canalla a la segona residència i de nanos que es queden sols a casa, també, sí. Al desitjat agost, en canvi, per sort o per desgràcia, arriba segurament l’únic moment de l’any en què tot el clan pot conviure durant una temporada generosa -més de tres o quatre dies- sense feines, escoles ni punyetes. Fer-ho fora de casa, si la família s’ho pot permetre, suposa una oportunitat ideal perquè la família -i la parella- es retrobi i es refundi: per refer vincles i agafar forces. Per regenerar-se. A banda de l’hotel, el càmping, l’apartament, la casa rural o el viatge organitzat de tota la vida, cada cop més establiments orientats a allò que se’n sol dir el “públic familiar” (les famílies amb canalla) ofereixen serveis adaptats al que necessiten, i, en alguns casos, propostes ben singulars.

El Joan i la Sara -s’estimen més no dir cognoms ni edats- són els responsables de Tipi Camp, una iniciativa tan inèdita com jove (dos anys) a dos minuts del poble de Seva (Osona). “Sempre ens ha agradat la manera de viure senzilla i en contacte amb la natura que tenien les tribus; especialment, dels nadius americans. Al principi pensàvem tenir un tipi al bosquet per a nosaltres, i llavors vam pensar que seria una bona idea compartir-lo, i va anar evolucionant cap a l’espai que és ara”. Un paratge en ple Montseny amb dos tipis, a dins de cadascun dels quals hi caben fins a sis persones; tant si la tribu és gran com si és petita, hi trobarà intimitat absoluta: “L’estada al campament és en exclusivitat, és a dir, no es comparteix amb ningú més: tant si hi venen dues persones com 12, només hi seran ells i tindran totes les instal·lacions a la seva disposició”. Cada tipi inclou llit, mosquitera, tarima, ventiladors, etc., i, a quatre passos, la casa rural Can Có ofereix als hostes lavabos, sala d’estar i cuina menjador.

Les instal·lacions es troben entre camps i boscos, amb una àmplia zona verda i sota l’ombra d’arbres centenaris”, explica el Joan. Per reiniciar la família, millor impossible. “També disposem d’una sala de lloguer de 200 metres quadrats per a celebracions, reunions, tallers, escoles, etc., amb cuina completa, racó infantil amb jocs i contes, i tot l’equipament”, apunta, i subratlla el forn de llenya i la barbacoa. La finca, on es pot aparcar, la completa un corral ben assortit: “Els visitants hi tenen contacte visual durant tota la seva estada. Hi viuen la xaia Xuia, la cabra Frida, les Oques Loques, gallines, gossets... La granja sempre atrau grans i petits”. No falla mai: les bestioles fascinen els nens urbanites. El Tipi Camp només obre de l’abril al setembre -com és obvi, els mesos amb més demanda són els d’estiu-, però la sala per a celebracions la lloguen tot l’any, tant en dates assenyalades com per a celebracions privades: aniversaris, comunions i trobades familiars.

Hi allotgen amants de la natura que volen “tranquil·litat i un tracte familiar”. Parelles, famílies, amics, escoles i algunes empreses i entitats. “La persona més longeva que ens ha visitat celebrava els 80 anys, i la més menuda el primer any de vida! -exclamen, feliços-. Tenim moltes anècdotes i ens encanta que ens en facin còmplices”. Ara han estrenat la tipi cabanya de fusta i han ampliat l’oferta de tallers: “Són activitats majoritàriament d’educació ambiental”, detalla la Sara. El projecte els engresca: “Hem anat creixent a poc a poc. Som emprenedors i ens agrada molt el que fem; sempre hem cregut en el nostre projecte i és amb aquesta il·lusió que hi treballem cada dia. De moment -confessen- estem molt contents de com està anant!” De competència, cap: els fa “especial il·lusió” oferir “els primers tipis equipats com a habitacions d’hotel de Catalunya”. Asseguren que els clients repeteixen i els recomanen. Un bon lloc perquè la família es reinventi jugant a indis i vaquers.

A la conquesta del llunyà oest osonenc

“Les activitats tenen l’objectiu d’acostar els visitants a la manera de viure de les tribus”, explica la Sara, de Tipi Camp, i alhora es treballen valors, sobretot l’amor a la natura. Què hi fan les famílies? “Des de construir un tòtem o un atrapasomnis fins a aprendre a utilitzar el bastó de la paraula, buscar rastres o veure néixer una papallona”. Per recordar-ho per sempre més, marxandatge de la microempresa familiar: la mateixa pellroja sevenca elabora atrapasomnis i l’allotjament estampa les seves pròpies samarretes i dessuadores; tot plegat es pot comprar, fins i tot, en una botiga en línia.

Un altre format més senzill, però igualment alternatiu, consisteix en colònies d’estiu per a tota la família sencera, i no pas per a la canalla sola. L’oferta per a pares i fills és ingent: com a exemple, les Vacances en Família de la Xanascat, la Fundació Pere Tarrés i Fundesplai, o bé la d’empreses tan conegudes com Rosa dels Vents, Eix Estels o altres, agrupades en patronals com Acellec.

POBLETS FAMILIARS

L’altre racó de retrobament que us proposem també és d’interior, però no té res a veure amb el Tipi Camp. Els tres Vilars Rurals de SERHS són hotels amb aparença de tirallonga de casetes adossades i molt amics de les famílies; estan situats en tres localitats amb allò que la literatura de viatges anomena “encant”: Sant Hilari Sacalm (Selva), Arnes (Terra Alta) i Cardona (Bages), i cadascun té un centenar de cambres. “El valor característic i diferencial dels Vilars Rurals és el seu programa d’activitats, una oferta d’entreteniment en família que dura tot el dia. S’inicia a les deu del matí amb la granja i acaba a les onze de la nit amb la minidisco o jocs familiars”, apunten fonts de SERHS Hotels, que afegeixen: “La nostra missió és col·locar sempre l’infant al centre de les activitats, creant temps d’oci de qualitat amb els pares en el qual l’animador es converteix simplement en un guia. Així, s’enforteix el vincle familiar a través del joc”. Un joc -val a dir-ho- inclòs en el preu.

“Volem reforçar la imatge d’establiments rurals a l’interior de Catalunya -comenten- i potenciar el territori en què s’ubiquen. Així, dins del programa d’activitats incloem excursions amb monitors per l’entorn. En el cas de Cardona, a més, hem preparat sortides d’aventura sota el nom de Cardener Experience, que segueixen la línia de les activitats de Via Verda, barranquisme o escalada pel Parc Natural dels Ports (Arnes Territori Aventura)”. Als tallers estacionals se n’hi han sumat de didàctics i temàtics. “A Cardona també vam impulsar la temàtica medieval, molt idònia tenint en compte la ubicació”, remarca el director general de SERHS Tourism & Hotels, Josep Maria Bagudà, que també destaca: “En els últims dos anys ens hem posicionat com a hotels especialitzats en nadons, i hem creat el segell Baby Friendly”. Instal·lacions i serveis adaptats, habitacions tematitzades, tallers supervisats per l’Hospital Sant Joan de Déu i empleats formats per relacionar-se amb nadons.

Amb més de 100.000 pernoctacions anuals, el trident naixia el 2003 amb l’obertura de Cardona, seguida de la de Sant Hilari el 2004; Arnes és més recent: ara celebra els deu anys. “Vilars Rurals és un projecte amb sentit de país per ajudar a portar el turisme a l’interior de Catalunya i crear-hi llocs de treball, al mateix temps que es dona a conèixer el territori i la vida rural”, assegura Bagudà. La fórmula té una altra pota: cada complex està “pensat per a famílies i nens, i ha de facilitar la vida als pares”, i ho fa en dos sentits: fomenta la interacció de grans i petits, la dels nens amb altres nens i la dels cònjuges (hi ha algun taller per a adults), i adapta la cuina catalana a totes les edats. “Per tot això -sosté-, els Vilars Rurals són un concepte totalment nou i diferent”. Únic: “Tenim la sort de ser un producte molt diferenciat i molt enfocat als serveis i al valor afegit per a tota la família”. I no estacional: “Estem oberts tot l’any”.

Una setmana d’agost al vilar d’Arnes en règim de mitja pensió i amb el 15% de descompte sistemàtic val 1.034,66 euros per a una parella amb un nadó, que es podrien allotjar al Tipi Camp els mateixos set dies per 840 euros. A estalviar, doncs, i a ser més família que mai en aquests o en altres racons idíl·lics.

Tres Vilars Rurals i moltíssims nadons

“Ara ja estem en recuperació i estem notant que les famílies tornen a posar les vacances com una de les seves prioritats irrenunciables”, afirma el director general de SERHS Tourism & Hotels, Josep Maria Bagudà, convençut del seu èxit: “Pel que fa a les reserves som molt optimistes”. Per Sant Joan ja superaven el 60% d’ocupació: “I això tot i que el nostre client reserva molt a última hora”, diu. El perfil dels clients dels Vilars Rurals són “famílies de Catalunya amb nens i molts nadons [una de cada quatre famílies allotjades viatja amb nadó]”, concreta Bagudà, si bé matisa: “A Arnes, per proximitat, ens arriben més famílies de València i Madrid”. L’empresa exhibeix amb orgull un índex de satisfacció del 86% i el fet que un 7% dels clients de l’any passat ja s’haguessin allotjat cinc o més cops al vilar. També descarta que, malgrat la bona rebuda dels complexos, hi hagi previstes noves obertures, i ressalta que els tres vilars són hotels verds: mesuren el seu impacte ambiental, un sistema de biomassa hi subministra calefacció i aire condicionat, i extremen els estalvis d’energia i d’aigua.

stats