Fotoassaig
Suplements 27/01/2023

Tota la soledat del món en la mirada d'un gos

El fotògraf Txema Salvans dedica el tercer llibre del seu projecte The Waiting Game als gossos guardians

2 min
Un gos lligat a un camp prop de Mequinensa, a la Franja

Barcelona“El que ens fascina dels gossos és la seva lleialtat i la seva submissió”, diu el fotògraf Txema Salvans quan parla d’aquests animals, que són els protagonistes del seu últim llibre publicat per RM –que en realitat és el tercer i el que tanca el seu projecte The Waiting Game–. A les seves pàgines hi trobem fotografies on els gossos són l’element central –i solitari– que vigilen polígons, fàbriques, horts o segons residències. Animals sense companyia, aïllats i lligats que esperen l’arribada de l’amo. “Jo crec que el gos és una demostració de com ens relacionem els humans amb la natura, és una relació que va bé sempre que la natura sigui submisa, sempre que estigui domesticada”, diu. 

La foto que serveix de portada del llibre.
Un gos vigilant a la séquia de la Llosa, al País Valencià.

El llibre tanca un projecte molt personal que el fotògraf ha fet sobre el concepte de l’espera –d’aquí el nom The Waiting Game–. El primer llibre del projecte el va dedicar a les prostitutes de carretera, el segon als pescadors i el tercer és aquest sobre els gossos. “Les meves fotos són molt polisèmiques i m’agrada interpel·lar la gent amb elles, crec que cadascú hi pot fer la seva lectura i donar-li el seu significat”. Per aconseguir-ho Salvans juga amb la llum, que és un element molt identificatiu de la seva obra. “Vaig decidir treballar amb una llum molt dura, la pitjor del dia, i és la llum que m’ha acompanyat des de llavors i s’ha convertit en la que identifica el meu treball”, destaca. 

Un gos vigilant a Llorca, a Múrcia.

A l’hora de presentar les imatges també hi ha posat significat i ha optat per endreçar les fotos a partir de la distància: les primeres són les que el fotògraf va fer més lluny dels animals i la càmera s’hi acosta a través de les pàgines fins a acabar amb una gran proximitat.

Un gos a Amposta.
Un gos vigilant a Catarroja, al País Valencià.

La mirada també és un element central, ja que tots els gossos miren a càmera excepte l’últim, que mira la seva propietària, l'única persona que apareix en tot el llibre. “En molts casos aquestes persones s’han convertit en cecs emocionals respecte a aquests animals, però els gossos els segueixen sent lleials”.

La foto que tanca el llibre
stats