Info/gràfica
Suplements 04/04/2021

Què són els ‘sea shanties’. Explicat per –probablement– l’únic grup català que en fa.

¿Us heu preguntat mai què tenen en comú les feines de bord d’un vaixell, la polifonia i una xarxa social de vídeos? Els 'sea shanties' són –o eren– cants de treball utilitzats per les tripulacions molt nombroses per coordinar i amenitzar les tasques de bord d'un vaixell. Recentment han esdevingut un èxit a internet gràcies a les possibilitats col·laboratives de les xarxes, i aquí us en fem cinc cèntims.

3 min
Cover Final Shanties

Una mica de context en l’actualitat: un nou èxit a internet

Aproximadament a finals de desembre, a internet va esclatar un nou èxit: cançons tradicionalment entonades per tripulacions en velers mercants amb elaborats arranjaments a cappella, els sea shanties. Gràcies a internet i les xarxes socials, no feia falta que la gent navegués al mateix vaixell per cantar junts, i el fenomen es va disparar fins al punt que els vídeos etiquetats amb el hashtag #seashanty ja sumen més de 1.000 milions de visualitzacions.

Febre Ringside

És curiós que l’interès per unes cançons amb segles d’història s’hagi recuperat amb tanta força: Google diu que les recerques del tema a principis de 2021 són les més altes que té registrades. Algunes teories que miren d’explicar el perquè d’aquest èxit apunten que es tracta d’una activitat col·laborativa i alegre, accentuada en moments de pandèmia i confinament.

Recopilatori del 'shanty' 'Wellerman' a Tik Tok

Una xarxa social del 2016 i un jove escocès de 26 anys

Sembla que l’origen del fenomen va sorgir de Nathan Evans i el seu homenatge a 'Wellerman', penjat a la plataforma Tik Tok. El carter de Glasgow acumula més de 100 milions d’escoltes de la cançó a Spotify entre les diferents versions que n'ha fet.

Nathan Tik Tok

Què defineix un ‘sea shanty’

Originalment tenien una funció ben clara: coordinar la tripulació d’un vaixell per poder dur a terme tasques a tempo, a part de poder fer-les més amenes i aixecar els ànims dels mariners esgotats després de dies a la mar. Cantar es va convertir en una eina del dia a dia per als navegants del passat.

El format pregunta-resposta. Un tret distintiu dels shanties tradicionals és que una persona, el shantyman, canta una melodia, i tota la tripulació respon.

Pregunta Resposta

Arranjament i harmonia vocal. Originalment els shanties es cantaven a capella i tothom feia la mateixa melodia. Més endavant s’hi va afegir l’harmonia vocal (en què línies de veu diferents formen un acord) per crear el que es coneix com a polifonia.

Polifonia Ringside
El camí dels 'shanties' fins avui

Origens incerts

Els orígens són incerts. Els primers exemples daten del segle XVIII, però no és fins al segle XIX que viuen el seu apogeu.

Caiguda en desús

Se’n perd una mica el rastre quan proliferen els vaixells de vapor, ja que els sea shanties perden la funció original. Els shanties cauen en desús i passen a formar part de la tradició popular gràcies a folkloristes que els recuperen. Passen a ser cantats principalment en ambients festius i d’oci.

Tradició popular

Els shanties se segueixen cantant en pubs i esdeveniments socials, sobretot en festivals. Un dels més antics és el Mystic Seaport Sea Music Festival (EUA), des del 1979, i un dels més importants i més grans és el Falmouth International Sea Shanty Festival, al Regne Unit.

Antologies

Els shanties s’han anat recopilant en forma d’antologies. Una de les més importants i completes surt de les mans de Stan Hugill, anomenada Shanties from the Seven Seas, l’any 1961, amb més de 400 peces que va recopilar durant la seva carrera a la mar.

'Shanties' als videojocs

Assassin's creed IV: Black flag (2013) i Sea of thieves (2018) són videojocs de temàtica pirata on podem sentir shanties. El grup anglès The Longest Johns n’ha arribat a fer streams a Twitch cantant en directe.

Al cinema

El 2019 els shanties apareixen a la gran pantalla explicant la història d’un grup de pescadors de Port Isaac, Cornualla, amb una pel·lícula que porta el nom de la banda Fisherman’s Friends.

Tik Tok

L’èxit viral el 2021 dona als shanties el seu màxim moment d’audiència mundial.

Sobre quins temes se solia cantar

Les lletres més tradicionals dels shanties tractaven de tot allò que podia passar en un vaixell, des d’una tasca simple fins a quina broma se li podia fer a un tripulant begut. Més endavant s’incorporen nous temes com l’enyor o històries marineres, que ens porten fins als nostres dies, en què els sea shanties tenen una motivació recreativa.

Temes Ringside

Un fet curiós és que se solien classificar segons la tasca que es duia a terme mentre es cantava, en funció del seu compàs i de com es coordinava amb la feina que toqués fer.

Exemples de tasques a bord d'un vaixell
  • Moure el cabrestant
  • Estirar i deixar anar caps per fer virar el vaixell
  • Arriar veles
  • Buidar d'aigua la coberta i les cabines
  • Fer passar l’estona en els temps d’espera

Les havaneres: els ‘shanties’ de Catalunya

A casa nostra també tenim cançons de temàtica marinera, les havaneres, amb peces dedicades a la bellesa del mar, l’enyor de les terres llunyanes i dels amors que s’hi han quedat. Una de les diferències més notòries respecte dels sea shanties és que, mentre els primers es cantaven feinejant a bord d’un vaixell, les havaneres estan més associades al cant de taverna i, per tant, a moments més lúdics de la vida marinera.

Havaneres Calella

A Catalunya també se celebren festivals molt similars als de shanties en què l’eix central de la celebració és el mar i les seves cançons. Un dels més importants és la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, que se celebra des del 1967.

El Pony Pisador: música marinera i més amb segell local

El Pony Pisador és possiblement l’únic grup català (i un dels poquíssims a la Península) que ha fet dels sea shanties una part central del seu repertori. La seva afició per aquests cants té a veure amb l’interès pels pirates. «Vam descobrir els sea shanties buscant a internet quina era la música dels pirates, perquè érem fans de Pirates del Carib i One Piece», explica Adrià Vila, que afegeix amb sorna: «De la mateixa manera que vam descobrir el folk irlandès buscant música de hòbbits».

Pony

La infografia al paper de l'ARA Diumenge

Mockup Shanties

Nota a peu de pàgina: FA#

Font: Elaboració pròpia

stats