Literatura
Suplements 24/08/2022

Pau Riba torna a les llibreries amb 'Trànsit', un poemari gairebé inèdit

Escrit als anys 80, conté il·lustracions de la seva germana Mercè

2 min
Pau Riba, durant la presentació de 'Trànsit' a Girona l'any 1985

BarcelonaEdicions Cal·lígraf publicarà aquest setembreTrànsit. Prosopopeia de la infància, de Pau Riba (1948-2022). Conté sis poemes llargs escrits a mitjans dels 80 dels quals tan sols existeix una curta edició de bibliòfil –de 50 exemplars– de l'any 1985, en làmines de gran format il·lustrades amb dibuixos a llapis i gravats de la seva germana Mercè Riba. És un llibre que fins ara ha tingut un recorregut molt reduït. Es tracta, per tant, de gairebé un inèdit del músic i escriptor, que arriba uns mesos després d'Història de la música del segle XX (Males Herbes).

Els poemes s'inspiren en tres binomis de personatges: els nans i els gegants; els cucs de la gana i l'àngel de la son, i l'home del sac i l'angelet de les dents. Tots tres han estat objecte d'històries que habiten en la imaginació infantil i creen o foragiten temors, alhora que contenen mostres de saviesa ancestral. La publicació coincideix amb el desè aniversari de l'editorial empordanesa.

Una col·laboració única

Trànsit es va presentar i es va exposar a la Galeria Palau de Caramany de Girona el 1985. "Allò del 85 era una obra d'art; aquesta és la primera edició que se'n fa en format llibre", corrobora des de l'editorial Ramon Moreno. L'editor detalla a l'ACN que han comptat amb la complicitat de Mercè Riba, la germana escultora i gravadora de Pau Riba, autora dels dibuixos que acompanyen els poemes. En canvi, desconeix si ella li va arribar a comentar al mateix Pau Riba que l'editorial tenia la intenció de publicar els poemes i els seus dibuixos en un llibre.

Segons explica, ja treballaven en el projecte abans de la mort de Pau Riba, aquest hivern, i aleshores la publicació va quedar aturada. Ara, amb el beneplàcit de la seva germana i autora de les il·lustracions, finalment publicaran el recull coincidint amb la represa literària.

El recull consta de sis poemes llargs, que sumats amb els dibuixos i gravats conformen un volum de 54 pàgines. Aquest conjunt de poemes no va ser la primera ni l'última incursió de Pau Riba en la poesia. Ara bé, Trànsit. Prosopopeia de la infància sí que és l'única col·laboració artística coneguda entre els dos germans. Riba s'havia iniciat en aquest gènere, precisament, amb el seu primer llibre publicat: Cançons i poemes, de l'any 1968 (amb pròleg de Raimon). Màximes maximalistes (Arola, 2006) va ser el seu últim volum amb poemes.

stats