Cartellera gastronòmica

Torna la cabra de mar que va triomfar als anys 70: cinc novetats a Barcelona

La 'Cartellera llaminera': descobreix què hi ha de nou per menjar a la ciutat i més enllà

4 min
Cabra de mar del Cantàbric servit ja desfet del restaurant La Xarxa.

És impossible seguir el ritme de les noves propostes gastronòmiques, així que intentem posar-hi una mica d'ordre. Noves cartes, nous restaurants, nous menús i noves botigues que ens ajuden a gaudir més de la bona taula, sigui quan ens posem davant dels fogons o quan sortim a menjar fora. En aquesta secció, que hem batejat amb el nom de Cartellera llaminera, us informarem periòdicament de tot el que es cou de nou a casa nostra. Mai més ben dit!

1.
El retorn dels clàssics

El restaurant La Xarxa recupera plats històrics

Saltejat de cigrons, gambes i cloïsses.

La Xarxa ha fet quatre anys a la plaça Molina, però és un restaurant amb molta més història. Enguany fa 55 anys que els pares de l'actual propietari, José Varela, van obrir la mítica marisqueria amb el mateix nom i només a uns metres d'on es troba el restaurant en l'actualitat. Per celebrar-ho, han decidit fer tornar quatre plats que cuinava Manuel Varela en el restaurant original. Amb la complicitat del xef, Carlos Allué, han inclòs i actualitzat la cabra de mar del Cantàbric, que serveixen ja esfilagarsada perquè sigui molt fàcil menjar-se-la; la lasanya de marisc i txagurro; el saltat de cigrons, gambes i cloïsses, o el rap fregit a la biscaïna amb pebrots del piquillo. Tots aquests plats es poden veure a la carta que la família conserva, del 1987. Una minuta que sembla molt actual (si no fos que els preus són en pessetes). A La Xarxa s'hi troba producte de primera amb el servei professional d'abans, la tradició culinària de sempre i la digestió lleugera que esperem el 2024.

2.
Oria by Martín Berasategui estrena tres menús

Dins de Monument Hotel

Pèsols del Maresme, amb rovell d'ou curat i gamba vermella

Les sales del restaurant s'actualitzen amb el temps i les modes, sempre canviants. Oria by Martín Berasategui, un dels tres espais gastronòmics del restaurant Monument Hotel, al passeig de Gràcia, acaba d'estrenar instal·lacions (ha eliminat la peixera central): ha posat taules rodones i ha estrenat tres menús nous. Per una banda, el mar i muntanya, el que anomenen amb el nom basc Itsasmendi, de 195 €, compost per plats tan saborosos com els pèsols de tipus llàgrima del Maresme amb rovell d'ou i gamba vermella. De fet, el menú està compost per quatre aperitius, tres primers plats (els pèsols i també gambes i petxines de pelegrí) i tres segons (raviolis, turbot i carré de xai). Els altres dos menús són el Tradició, de 145 €, amb plats tan destacats com les cocotxes de lluç al pil-pil sobre guisat de porc ibèric i tàrtar de calamarsó. El tercer menú és el Fórmula, de 85 €, en què hi ha l'opció de triar un plat dels entrants, un altre dels primers i un últim dels segons plats que conformen els altres dos menús. Els tres menús es poden maridar amb vins de primera línia del celler i gràcies als millors sommeliers de la casa.

3.
Temps d'espàrrecs

Vint restaurants porten el vegetal a la carta

El plat d'espàrrec del Batea.

Després de quatre edicions a Madrid, han decidit desembarcar a Barcelona per fer gala del seu millor producte de temporada: l'espàrrec de Navarra. Fins al 15 de maig, 20 restaurants catalans han incorporat a la carta un plat amb aquest vegetal que, per anar bé, ha de ser blanc, tendre, recte i amb la punta tancada. I sobretot, esclar, que no hagi quedat buit per dins, un defecte molt habitual. Alguns dels restaurants que participen en la 1a Jornada Gastronòmica de l’Espàrrec de Navarra són el meravellós jardí de l'Hotel Alma, on el serveixen en tres formats: laminat, en escuma i amb ou i caldo; el Suculent, on el serveixen al caliu amb emulsió d'estragó, mantega de miso i botarga; el Besta, amb tàrtar de taronja i el seu propi pil-pil, i Ca la Nuri, on el trobareu amb pernil ibèric, ou dur i maionesa casolana. La resta de restaurants que hi participen són Nectari, Virens, Pura Brasa, Batea, Bar Pimentel, Bar Galán, Maggiorata, Leche de Tigre, Camarasa, La Xarxa, Assalto, Carballeira, Quirat, Catalina Gavà Mar i Les Magnòlies.

4.
Un restaurant de vi i producte

Público s'estrena al carrer Enric Granados amb ganes de convertir-se en un referent

Un arròs de Público.

És un restaurant gran, tot i que d'entrada discreta. Público, la nova proposta al carrer Enric Granados, defensa el següent concepte: vi (bo i divers) i bon producte. Pel que fa al vi, està fet a mida per als que se l'estimen molt. A copa en tenen fins a 35 referències; en ampolla, unes 200. I no només això, en venen a preu de botiga i podeu parar-hi només a comprar-ne una ampolla. Ah, i no us perdeu el vi dolç que tenen en una damajoana. Pel que fa al producte, menjar reconeixible de molta qualitat: amanida de patata amb gambetes salades i musclos; steak tartar amb brioix i mantega fumada o bé el mar i muntanya de calamars farcits amb ceps, avellanes i botifarra negra de Cal Rovira sobre un llit de mongetes de Santa Pau i patata. El local no tanca en cap moment del dia (de dimarts a dissabte) i té prou espai per poder fer-hi una cosa informal, com un vinet amb formatges, o un senyor àpat. Hi trobareu racons íntims, taules llargues i tamborets davant la cuina oberta. Un restaurant totterreny.

5.
Ruta de tapes

La cuina dels porxos del Port

Arròs.

Fins al 30 d’abril, set restaurants situats als porxos del port de Barcelona ofereixen tapes elaborades per sis euros. Es tracta dels restaurants La Barra del 7 Portes, H10 Port Vell, Perikete, Bodega Vidrios y Cristales, Cadaqués, Oaxaca Cuina Mexicana i Arousa Barcelona. Les tapes són tan diferents entre tots aquests restaurants que es pot començar per un còctel d’Aperol Spritz o un còctel Martini Espresso a l’hotel H10 Port Vell i continuar amb una paella de verdures a La Barra del 7 Portes havent passat per una ostra al restaurant Cadaqués. El preu de la tapa inclou la beguda, i quines begudes! Les ostres es mariden amb una copa de Corpinnat Júlia Bernet, per exemple.

Més propostes de plans i activitats

stats