Cartellera gastronòmica
Suplements 29/09/2023

La 'Cartellera llaminera': descobreix què hi ha de nou per endrapar a casa nostra

Totes les novetats gastronòmiques de la ciutat, juntes aquí perquè no us en perdeu cap

4 min
La terrassa del Vraba.

És impossible seguir el ritme de les noves propostes gastronòmiques, així que intentem posar-hi una mica d'ordre. Noves cartes, nous restaurants, nous menús i noves botigues que ens ajuden a gaudir més de la bona taula, sigui quan ens posem davant dels fogons o quan sortim a menjar fora. En aquesta secció, que hem batejat com a Cartellera llaminera, us informarem periòdicament de tot el que es cou de nou a casa nostra. Mai més ben dit!

1.
El Coure i l'Alkímia junts davant del mar

Obre el Vraba, el nou restaurant d'Albert Ventura i Jordi Vilà

El peix del Vraba.

L'arribada de la Copa Amèrica està canviant alguns espais de la ciutat de Barcelona. Una d'aquestes transformacions ha donat lloc a una bona notícia per al Port Vell i la ciutat: el restaurant Vraba. Està capitanejat per l'Albert Ventura (Coure) i per Jordi Vilà (Alkímia i Al Kostat), dos pesos pesants de la restauració. Ofereixen una carta majoritàriament mediterrània, però amb un contrapès japonès. La brasa hi és protagonista (tenen un fantàstic Josper) així com també la tècnica per cuinar els ingredients de primeríssima qualitat. Les vistes són excepcionals: es troba en un primer pis on abans hi havia hagut l'Imax. A sota, hi ha el centre de divulgació de la regata, perfecte per aprendre'n més. És un restaurant pensat perquè hi vagi el públic local, no només l'estranger, hi dini i després faci la copa o la sobretaula a la terrassa. O hi sopi i gaudeixi de la brisa marina. La carta de vins és molt sòlida i també disposen de cocteleria, que els dijous, divendres i dissabtes maridaran amb música de DJ. A peu de carrer hi ha una altra terrassa, un bar més senzill, on es fan pizzes i entrepans. Es diu Sailor's Cove i tot el que s'hi serveix també té el segell de Ventura.

2.
Cervesa artesana, empanades i milanesa

Arriba a Barcelona Ogham, una cerveseria argentina que produeix al Poblenou

L'espai d'Ogham.

A l'Argentina és una cervesa artesana molt coneguda, però a Europa fins fa un any no sabíem què era, quan Ogham va obrir la fàbrica al Poblenou. Hi produeix el que serveix a la seva flamant cerveseria de Barcelona i als bars que proveeix. La cerveseria està situada al centre de la ciutat, a Balmes amb Gran Via. És ampla, lluminosa i ideal per fer-hi una cervesa o una copa quan surts de la feina, per celebrar-hi un aniversari o per veure-hi el Mundial de rugbi. Tenen onze tiradors amb les seves cerveses i un altre amb una cervesa convidada. Actualment és Juguetes Perdidos, una guardonada cervesa artesana argentina. També tenen molts vins i còctels, per a qui la cervesa no li faci el pes. El menú té preus populars i està format per comfort food. Tant hi podeu trobar una hamburguesa com bondiola amb cervesa, milanesa, empanades i pizza. El local està situat a peu de carrer, però té també un soterrani pensat per fer-hi ballaruga.

3.
La família Ensesa i el festival de Rafa Zafra i Romain Fornell

L'Hotel Sa Gavina, a S'Agaró, ha reunit els dos cuiners

Festival gastronòmic La Gavina Amb Els Xefs Rafa Zafra i Romain Fornell

La família Ensesa, propietària de l'Hotel Sa Gavina, a S'Agaró, ha demostrat, una vegada més, el seu compromís amb l'alta cuina, i especialment amb les tendències més actuals. Ho ha fet amb una nova edició del Festival Garbí Food, que va tenir lloc diumenge, 24 de setembre, i va reunir els cuiners Romain Fornell (director gastronòmic del mateix hotel) i Rafa Zafra (dels restaurants Estimar, Amar i Per feina, a Barcelona, i Estimar, a Madrid). El menú va tenir el fil conductor del marisc i el peix, les dues especialitats del cuiner sevillà Rafa Zafra, i va començar amb unes ostres amb llet de tigre de cumquat, cloïsses, vieires, gildes (les famoses gildes del restaurant Estimar del barri del Born), anxoves, salmorejo, tàrtar de ventresca de tonyina amb caviar i, esclar, amb tres protagonistes indiscutibles: la gamba vermella de Roses, al natural; cranc reial i llagostins de Sanlúcar. Tot seguit, com a primers plats, el llamàntol, el carpaccio de gambes, el biquini de salmó fumat i caviar i la pota de cranc reial a la brasa. I com a segons, turbot a la bilbaïna (amb unes racions molt generoses) amb espàrrecs. De postres, flam de nata i ou i milfulles de vainilla i caramel. Júlia Ensesa declarava, amb l'àpat, la vinculació que l'hotel ha tingut de sempre amb la cuina, i avançava que l'any vinent, el 2024, l'Hotel Sa Gavina celebrarà els 100 anys. La família ja hi està treballant, però avança que entre el cartell d'actes principals hi haurà música, esport i sobretot gastronomia.

4.
Terrassa del restaurant Veraz de l'hotel Barcelona EDITION

La matèria primera prové del Mercat de Santa Caterina

Terrassa exterior del restaurant Veraz de l'Hotel Barcelona EDITION

L'onatge de la teulada del Mercat de Santa Caterina entra a dins de l'hotel Barcelona EDITION per inundar els comensals amb menjar de proximitat i una infinita carta de vins. Aquest ha estat el projecte del xef executiu Pedro Tassarolo amb la col·laboració d'un dels millors sommeliers del món, David Seijas. El local, situat al centre neuràlgic de la Ciutat Comtal, disposa de quatre bars i restaurants: el bar nocturn de copes, el Cabaret; la cocteleria, el Punch Room; la terrassa panoràmica amb street food asiàtic, The Roof, i l'estrella de la corona, el restaurant de cuina de mercat Veraz. És precisament al Veraz on l'aposta pel talent, la tradició i la qualitat es materialitza amb les disset pàgines de la carta de vins. Per impulsar la gastronomia holística –de forma literal–, Tassarolo presenta una selecció de productes del Mercat de la Boqueria amb el maridatge de vins seleccionats per Seijas. El sommelier ha volgut seguir un criteri de proximitat oferint una àmplia carta de denominacions d'origen catalanes. Però els que prefereixin portar el paladar a nous territoris també ho podran fer amb el llistat de vins internacionals d'Alemanya, Grècia, la República Txeca i Sud-àfrica, entre d'altres. L'hotel Barcelona EDITION presenta de forma periòdica diferents activitats per a als que sempre volen tenir la copa a la mà: des d'un maridatge amb una classe de jazz amb el grup The Cavaliers fins a una classe de fitness dirigida per la reconeguda sommelier Meritxell Falgueras.

5.
Sumoll: el restaurant del celler Ferré i Catasús

Situat a la Granada del Penedès, proposa cuina catalana maridada amb vins propis

Façana del Sumoll

El Sumoll és el restaurant del celler Ferré i Catasús, del qual està situat al primer pis. A través de les finestres, els camps de vinyes formen l’horitzó del comensal, mentre als baixos el celler elabora els vins, preparats amb varietats locals com el xarel·lo vermell (segur que coneixeu el vi Love is Vermell), xarel·lo (Love is Xarel·lo) o la garnatxa blanca (Love is Garnatxa), entre altres propostes. A la carta hi brilla la cuina catalana, i atenció als amants dels peixos, perquè el suquet de rap amb gambes és una de les seves grans propostes. A més dels plats, els vins i l’entorn de vinyes, el Sumoll proposa cada dissabte, fins a l’octubre, nits musicals, en què la música en directe es combina amb els sopars, que si la meteorologia ho permet es fan a la terrassa del restaurant. Per tot plegat, el restaurant Sumoll és la gran escapada de natura, vins, cuina catalana i música.

stats