24/09/2023

Matemàtiques de nenes

3 min
Girl Math

Al deplorable TikTok, on no passa mai res esperançador per a la humanitat, s’ha posat de moda un nou concepte: girl math, matemàtiques de nenes. O de noies, tant se val. Fa referència a una tendència habitual en aquesta xarxa social.

És una manera de fer càlculs econòmics vinculats a les despeses no essencials. Roba, maquillatge, massatges, tractaments de bellesa, sessions de perruqueria, bitllets d’avió, nits d’hotel, lloguers de cotxes luxosos o iots, àpats en restaurants de molta categoria, abonaments a festivals o entrades per a macroconcerts. L’etiqueta #GirlMath no tracta tant del que et gastes com de les teories al voltant de la justificació de la despesa. És tan absurd que el més senzill és posar alguns exemples d’aquestes matemàtiques de nenes.

Cinc dòlars (o cinc euros) és sinònim de gratis. Per què? Perquè són pocs diners i, per tant, pocs diners són igual a zero.

Deu euros o quinze euros també és sinònim de gratis. Per què? Perquè són xifres properes a cinc euros. I cinc euros, segons el principal teorema de les girl math, és zero.

Pagar en efectiu amb uns diners que t’has trobat a la butxaca d’uns pantalons que fa temps que no et poses també és gratis. Perquè són uns diners que no estan al compte corrent i que ja no hi comptaves. La despesa és com si no existís.

Si al retornar una peça de roba en una botiga et tornen els diners en un val, quan gastes aquell val al cap d’un temps, el que compres també és gratis. Bàsicament perquè la despesa ja està feta i és com si aquells diners no existissin.

Comprar anticipadament uns bitllets d’avió, unes entrades d’un concert o el lloguer d’un cotxe no compta com a despesa en el moment que gaudeixes del viatge, el cotxe o el concert. La raó: que en aquell moment no s’aprecia en el compte corrent. Si pagues les vacances amb mig any d’anticipació, quan hi vas, és gratis.

Una samarreta de 100 euros és barata, perquè el veritable preu radica en el que et costa cada vegada que te la poses. Si et poses la samarreta cent vegades, et surt a 1 euro per dia, per tant, és molt barata. Val la pena comprar-la. Segons la mateixa teoria, comprar un bolso de mil euros és un bon negoci. Perquè si fas servir aquella bossa durant un mes sencer, et surt a 32 euros el dia. Baratíssim, tenint en compte que és d’una marca de luxe.

El millor de tot són els arguments que sustenten aquestes tesis. N’hi ha que ho defensen com una estratègia d’empoderament femení, perquè consideren que fins ara el món ens ha dit a les dones com havíem de ser. I en honor al feminisme han decidit que les dones poden tenir unes matemàtiques fetes a mida de les necessitats de les dones. D’altres, en un nivell encara més delirant, asseguren que la paraula girl en aquest concepte no té cap connotació de gènere i que tant serveix per a homes com per a dones.

El problema no són les matemàtiques, que sobreviuran intactes malgrat les ordes d’enzes. Sí que és simptomàtic el dubtós rigor de la creativitat econòmica com a retrat d’una època i unes generacions en què es prioritza el consum a l’estalvi. I ens recorda l’estultícia a TikTok i Instagram, on en massa ocasions es disfressa d’empoderament femení la frivolitat més ignorant.

stats