Consultori laboral

És el teletreball un privilegi dels empleats més 'senior'?

La consultora Alexandra Masó analitza la nova bretxa que s'obre entre els treballadors més nous i els més antics de l'empresa

2 min
Una dona teletreballant a casa.

Ja han passat quatre anys des del confinament i a l'equip on treballo hi ha gent que continua teletreballant sovint. A mi, que soc més nou, em sap greu demanar-ho. Com ho afronto?

Víctor, Barcelona

Un estudi de la London School of Economics del 2023 apunta en la mateixa direcció que comentes: els càrrecs més alts tenen més opcions de teletreballar, així com els càrrecs més ben pagats, els que exigeixen més estudis i els que són de jornada completa. En definitiva, el que comenten –i que tu valides amb la teva pregunta– és que teletreballar s’ha convertit en un nou privilegi dels perfils sènior de l’empresa.

Els autors de l’estudi ja apunten al fet que el teletreball és una nova bretxa entre perfils júnior i sènior. No hem d'oblidar, però, que aquestes diferències s’han donat sempre, és una característica pròpia dels grups. Per exemple, si et mudes a un poble petit,poden passar anys fins que els veïns deixin de considerar-te nouvingut. L’últim que ha entrat a la colla segueix el grup i només dirigeix quan ha demostrat ser de confiança o tenir valor. Tu busques accelerar aquest procés d’acceptació, per tant, cal que generis confiança i comuniquis el valor que aportes.

Per crear confiança primer has de saber què valora l’empresa: és l’ordre i la puntualitat? És la resposta dels correus electrònics? Una bona comunicació? No es tracta de ser perfecte en tot, sols en el que l’empresa valori més. Una por habitual de les empreses és que la falta de contacte ens porti a ser menys productius, poc eficients, desconnectats de l’empresa o que ens cremem massa ràpid. En demanar el teletreball, assegura’t de recordar a l’empresa que ets “digne de confiança” i d’haver-ho demostrat escrupolosament. El valor aportat és el que et fa imprescindible per a l’empresa. Com més imprescindible et mostris, més possibilitats tens que, davant la petició del teletreball, l’empresa et digui que sí per evitar la teva marxa.

Així doncs, ser un membre de ple dret implica demostrar que ets tan part de l’empresa com qualsevol altre, o més. No és impossible, però t’ho hauràs de treballar.

stats