Cada casa, un món
Suplements 29/05/2023

Integrar la casa al poble sense estridències

Casa Carceller (Foios, València). Obra de l'estudi d'arquitectura i disseny d'interiors Quadrat

3 min
Casa Carceller.

PalmaLa casa Carceller és un exercici d’aprofitament en molts sentits. Així com l’ha concebuda Quadrat, estudi d’arquitectura i disseny d’interiors amb seus a València i a la ciutat alemanya de Mannheim i dirigit pels arquitectes Hugo Mompó i Ramon Campos, veiem com s’ha aprofitat la tradició per donar a la casa una gir cap a la contemporaneïtat. Hi trobem la indústria ceràmica del poble, i de la zona, aprofitada també per fer-ne unes lectures singulars. I hi ha, sobretot, l’aprofitament d’un solar estret i llarg, de no més de 80 m² per construir-hi una casa entre mitgeres d’uns 60 m² per planta que, a més, gaudeix dels avantatges d’haver decidit dedicar un espai a crear un petit pati a la part del darrere i dues terrasses al nivell més alt de l’edificació. 

Casa Carceller.

Situada al poble de Foios, a València, la casa Carceller crida l’atenció, curiosament, per la seva discreció, per la senzillesa, per una manera d’integrar-se entre les tipologies constructives del carrer mostrant-se a la vegada diferent. Els arquitectes de Quadrat han volgut igualar-la en altura a les majoritàries entre les veïnes (dues plantes al carrer, tres a la part central). I han simplificat la façana sense renunciar a donar-li un caràcter propi en fer aparèixer els maons de ceràmica local en una seqüència subtil i rítmica, que troba continuïtat a l’interior de l’habitatge. 

I és que el mateix portal ja es troba emmarcat amb les peces de fang, en una successió que, en diferents mides, dibuixarà el paviment i acompanyarà les passes fins al fons del pati. De la mateixa manera, trobem els maons que recorren la paret en la seva part més alta, marcant una línia d’altura que ja no és habitable, com un espai que subratlla l’altura del sostre. És un recurs que trobarem en tot el recorregut per la casa, entrant als dos dormitoris del primer pis i perfilant la zona d’estudi que hi ha entre ells, però també i sobretot a la planta baixa, en la qual uns elements de fusta divideixen o, millor dit, distribueixen l’espai d’estar, la cuina, el menjador i l’escala que comunica els distints nivells de l’habitatge. Aquests elements de fusta de roure, de la mateixa manera que s’ha volgut fer amb la ceràmica, són línies de continuïtat que acompanyen la circulació i defineixen l’espai. Tenen un sentit evident de mobiliari, perquè tots responen a una funció, en certs trams d’emmagatzematge, en d'altres fan de cuina o són la caixa per allotjar un petit bany. També es poden contemplar com a ‘murs’ separadors, tot i que mai tanquen, no arriben al sostre i deixen passar l’aire i la llum que baixa per l’escala.

Casa Carceller.
Casa Carceller.
Casa Carceller.

Així, els responsables de Quadrat han treballat des de la consciència que la integració al paisatge local és la millor manera de ser sostenible. Una integració que, en aquest cas, no imita les tipologies d’altres èpoques, sinó que, amb la ceràmica i la fusta, la tonalitat arenosa i el blanc, amb la senzillesa de tot plegat es promou una convivència tranquil·la amb un batec d’evident actualitat.

Casa Carceller.
El pati com a element de continuïtat

Amb el pati com a espai de continuïtat de la cuina i el menjador, aquesta casa situada en un solar que no supera els 80 m² suma espai i ventilació. Els arquitectes de l’estudi Quadrat han facilitat la incorporació del pati a l’interior de l’habitatge mitjançant la transparència de la façana posterior de la planta baixa. Les grans portes de vidre corredisses no només omplen l’estança de llum natural sinó que, quan estan obertes –que hi poden estar bona part de l’any–, multipliquen les possibilitats d’habitar la casa i també faciliten la circulació de l’aire. De fet, en aquest cas, els arquitectes han treballat amb especial cura que la ventilació creuada no vagi només de la part del davant a la del darrere sinó des del pati a la planta més alta de l’habitatge. 

stats