Cotxes històrics
Suplements 05/07/2022

Córdoba Cabrio, el descapotable assequible que Seat mai va poder fabricar

Recuperem la història del Córdoba Cabrio, la versió descapotable del Seat Córdoba dels anys 90 que mai es va arribar a fabricar en sèrie

2 min
SEAT Córdoba Cabrio

En els darrers quaranta anys Seat mai ha tingut un descapotable en la seva gamma comercial. De moment Cupra, fins fa poc la filial d’alt rendiment de Seat i que ara es perfila com la seva successora, tampoc no n’ha tingut mai cap, i pensem que no entra en els plans de futur de la marca que en fabriqui mai cap.

Els descapotables o Cabrio són vehicles d’un nínxol molt petit del mercat, amb uns índexs de vendes força petits, però aporten glamur i prestigi a una marca i a un model. De fet només cal veure les escasses vendes que té el T-Roc Cabrio de Volkswagen, un vehicle emocional que no té gaire sentit ni es pot explicar des d’un punt de vista racional, però que aporta estil i prestigi al model i de retruc, a tota la marca.

Però el fet que Seat no hagi fabricat mai un model descapotable o Cabrio no vol dir que en algun moment de la seva història no hagi treballat amb la idea de fer que un model de producció pogués disposar de la seva versió amb el sostre obert. El primer intent seriós de tenir un model descapotable o Cabrio per part dels de Martorell va arribar de la mà del Seat Ibiza Cabrio, un model que finalment la cúpula del grup Volkswagen va descartar a finals dels anys 80 del segle passat.

Ara sabem que l'IbizaCabrio no va ser l'únic intent de Seat per disposar d'una versió de cel obert a la seva gamma. L'any 1993 Seat va presentar el Córdoba, un model que ben aviat va gaudir d'una gran acollida comercial. Tot i que molta gent no ho sap, el Córdoba era en realitat un Ibiza allargat, ja que aprofitava la plataforma del popular utilitari català per bastir una berlina assequible i amb un comportament dinàmic sorprenent, que aviat es va convertir en un dels models més venuts de la marca. De fet el Córdoba de primera generació disposava de versions de quatre portes, una variant familiar anomenada Córdoba Vario de cinc portes i l'esportiva o cupè Córdoba SX de dues portes.

L'èxit comercial del Córdoba va fer que Seat presentés un nou projecte de vehicle descapotable, anomenat Córdoba Cabrio, que havia de consolidar-se com la gran alternativa dels models descapotables de mitjans dels anys 90 del segle passat. Un cop més, però, Seat no va rebre el vistiplau de Wolfsburg, ja que els costos de fabricació eren massa elevats i anul·laven l'escàs marge comercial que deixava cada Córdoba venut.

La direcció del grup Volkswagen va preferir que la marca -que encara estava patint els efectes de la crisi de 1993- concentrés els seus esforços en segments amb més potencial de vendes, perquè temien que un model com aquest fos un forat negre en les finances de la marca de Martorell. Sigui com sigui, l'única unitat fabricada del Córdoba Cabrio encara es conserva a la nau A-122, on Seat té emmagatzemada la seva col·lecció de cotxes històrics.

stats