Bibliofília
Suplements 01/02/2023

70.000 llibres en una casa: descobreixen la biblioteca domèstica més gran d'Alemanya

La mort d'un enginyer de mines jubilat fa aparèixer una enorme col·lecció de llibres, que s'ha quedat sense bibliotecari

2 min
Una biblioteca en una fotografia d'arxiu

BarcelonaDurant anys, l'enginyer de mines jubilat Bruno Schröder va convertir casa seva en una gran biblioteca. L'home tenia 88 anys, vivia tot sol a Mettingen, un poble de Renània del Nord, i era un amant de la literatura. Va col·leccionar més de 70.000 exemplars, que guardava meticulosament en prestatgeries de fusta construïdes per ell mateix. Amb la seva mort fa unes setmanes, Alemanya ha descobert la biblioteca domèstica més gran del país, segons informa Der Spiegel. En un reportatge, el diari alemany relata com Schröder va acumular tota mena de títols, des de novel·les, poesia i assaigs fins a llibres d'especialitats i de butxaca.

Schröder va treballar durant molts anys a la mina d'Ibbenbüren i el seu temps lliure el dedicava a la literatura. Amb el temps va omplir totes les parets de la casa de prestatgeries, sense deixar ni un racó lliure, més enllà d'algunes finestres. Només tenia un armari per a la roba que trencava amb la biblioteca. També va ocupar l'àtic i el sostre de l'edifici amb prestatgeries verticals sota la teulada. Schröder tenia un taller subterrani on construïa les lleixes per guardar els títols, que havia classificat amb el seu propi sistema i que tenia registrats a l'ordinador.

El bibliòfil no havia fet gaire pública la seva afició, de manera que molta gent del poble desconeixia que fos propietari d'una col·lecció tan gran de llibres. De fet, al reportatge de Der Spiegel alguns veïns el defineixen com un home de poques paraules, misteriós i seriós. Una de les poques persones amb qui es relacionava era el llibreter del poble, Silke Meyer. Cada setmana li encarregava i comprava entre 20 i 30 llibres de tots els gèneres excepte de novel·la rosa. "Va ser el nostre millor client habitual durant molts anys. Els llibres eren molt importants per a ell, els guardava com un tresor", explica Meyer al diari alemany. Amb la mort de Schröder, la biblioteca ha quedat sense bibliotecari ni ningú que se'n faci càrrec. La dona de l'enginyer viu en una residència per a gent gran i la dona que la cuida està buscant persones interessades en aquesta enorme col·lecció literària.

stats