Els aliments ultraprocessats poden augmentar el risc de càncer colorectal

Un estudi d'ISGlobal amb quasi 8.000 persones a Espanya mostra la relació entre refrescos i brioxeria industrial i aquest tipus de càncer

Elena Freixa
2 min
Aliments procesats

BarcelonaRefrescos ensucrats, brioixeria industrial i alguns tipus de carn processada són aliments que representen entre el 25% i el 50% de l'alimentació d'una persona a Europa o en països de rendes mitjanes i altes. Els aliments ultraprocessats, el grup al qual pertanyen tots aquests productes i una llarga llista de menjars i begudes basats en formulacions industrials i altes dosis de conservants i additius, podrien estar relacionats amb un risc més alt de tenir un càncer colorectal. Un estudi amb quasi 8.000 participants a Espanya ha mostrat la vinculació entre aquest tipus de càncer i una ingesta més gran d'aliments que generalment "tenen molt poc a veure amb aquells que pretenen imitar", explica la doctora Dora Romaguera, autora del treball que ha publicat l'ISGlobal.

L'estudi, en el marc del projecte MCC-Spain, va analitzar els hàbits alimentaris i el consum d'ultraprocessats de prop de 7.900 persones –la meitat tenien un càncer i l'altra meitat estaven sanes– i va establir la relació: un 10% més d'ingesta d'aquests productes augmentava un 11% el risc de desenvolupar un càncer colorectal. En altres tipus de càncer, com el de mama, el vincle no és tan fort i només es va poder establir una associació en el cas de dones fumadores o que ho havien sigut, mentre que en el cas del càncer de pròstata –que també formava part de l'estudi– no es va detectar una relació amb aquests productes.

La qualitat alimentària està molt estudiada des de fa anys en relació amb l'obesitat i la diabetis, però en el cas del càncer hi ha menys estudis i encara poc concloents, segons Romaguera. L'objectiu del treball d'ISGlobal (centre impulsat per la Fundació La Caixa) era analitzar la incidència que podia tenir el grau de processament dels aliments ingerits i, tot i que caldran més evidències per poder parlar de causalitat, les conclusions mostren un vincle amb el càncer colorectal que s'ha de tenir en compte "a l'hora de fer les recomanacions nutricionals i evitar els ultraprocessats", indica la investigadora.

Els ultraprocessats, segons la classificació de referència NOVA, són aliments a base de formulacions industrials que consten de cinc ingredients o més: "Sovint –remarca Romaguera–, molts d'aquests no els trobaries en una cuina normal". Es tracta de menjars i begudes amb additius, conservats i que contenen sucres, sal o greixos que fan que nutricionalment siguin "dolents", i presenten una gran durabilitat.

stats