Què hi ha per menjar?

5 idees de berenars saludables per tornar a l'escola

Us oferim opcions creatives per fugir de la rutina

3 min
criatures 3 setembre pag. 9 Compota de poma

BarcelonaAmb la tornada a la rutina cal deixar les excepcions a banda i tornar a assegurar una alimentació equilibrada i saludable per a tota la família, que faci excepcionals els capricis. Si bé l'hora d'esmorzar està molt ben estipulada amb opcions guanyadores com fruita, llet i cereals integrals de qualitat i farinetes de composició diversa (cal fugir sempre de les opcions industrials), el berenar són figues d'un altre paner. La temptació de la brioixeria industrial, les llaminadures i els preparats s'imposa a l'hora de recollir les criatures a l'escola per falta de temps i d'idees. Ara bé, hi ha opcions a l'abast de tothom i no cal trencar-se les banyes per oferir als infants un piscolabis deliciós i alineat amb les seves necessitats nutricionals. En aquestes opcions, la varietat i la creativitat poden continuar presents amb ingredients tant sans com sorprenents i fins i tot inusuals. Us donem algunes idees:

Torrada integral amb alvocat

Torrada integral amb alvocat

Com fan els autèntics foodies d'Instagram, el culte a l'alvocat també es pot estendre a les criatures amb tots els beneficis que aporta aquesta nutrient combinació. L'alvocat, per a aquells que s'hi atreveixin, es pot untar en una llesca de pa integral quan és molt madur i posar-hi a sobre tomàquets xerri, formatge fresc i fins i tot una mica d'ou remenat. Aquí tot dependrà de la maduresa gastronòmica de l'infant. En l'àmbit nutricional, és una combinació guanyadora per la quantitat de fibra i proteïna que conté.

Compota de poma

Compota de poma

La recepta clàssica de puré de fruita permet que la canalla mengi fruita però d'una manera més divertida i creativa. Només cal tallar unes quantes pomes pelades, posar-les al microones uns cinc minuts i triturar-les abans de refrigerar-ne el resultat i conservar-lo a la nevera. Opcionalment, es pot empolsegar amb una mica de canyella en pols. En pots de vidre, és un berenar ideal, sobretot per endur-se a la porta de l'escola. Aquesta opció és estupenda per la riquesa en vitamines i fibra.

Hummus de cigrons

Hummus sucat amb pastanaga

Qui ha dit que les criatures no volen sentir a parlar de llegums? L'hummus, el tradicional fet a base de cigrons, oli, alls, sèsam i llimona, és una opció excel·lent perquè piquin entre hores un àpat saludable. Per untar la salsa poden semblar-los molt divertides les barretes de pastanaga o de cogombre. Aquesta opció té l'avantatge que els ingredients són absolutament intercanviables per uns altres en cas que la criatura els rebutgi: d'hummus se'n pot fer de llenties, bròquil, mongetes o pèsols, així com d'albergínia (en aquest cas com a babaganuix), en forma de crema suau i dipejable. A més, les pastanagues de sucar sempre es poden intercanviar per bastonets.

‘Smoothie’

'Smoothie' de plàtan i mango

Per reforçar les dosis de fruita que prenen els més petits de la casa, els batuts són una opció perfecta perquè permeten introduir-hi grans quantitats de fruita amb tota la seva fibra, així com la proteïna del iogurt i la llet. En aquest cas, es pot preparar un batut amb mango i plàtan, acompanyat d'una mica de suc de taronja per donar-hi una textura lleugera. S'hi pot afegir una mica de gel (que cal triturar a la batedora) perquè el resultat sigui més refrescant. L'smoothie es pot preparar amb combinacions molt diverses i sempre amb fruita de temporada. A més, per complementar els batuts, s'hi poden afegir cereals integrals –com civada– i llavors –com la xia– o nous bastant trossejades com a toppings.

Torrada de sardines

Entrepà de sardines i préssec

Un entrepà de sardines amb pa integral sucat amb tomàquet i acompanyat d'un préssec pelat constitueix una gran font de proteïna. La sardina també pot substituir-se per un ou dur o formatge fresc. La fruita que acompanya també és variable i es pot servir trossejada perquè sigui més comestible. Les sardines són una gran font de proteïnes. En el cas d'aquest entrepà, és una oportunitat per reforçar el consum de peix d'una manera diferent.

Per què és important el berenar?

El berenar és un àpat molt important per recuperar energies i arribar al sopar sense drames. Ara bé, ha de ser un mos més aviat lleuger, amb poder saciant i que doni energia a les criatures per afrontar les últimes hores de la jornada. Com a recomanacions generals, s'ha de tenir en compte que cal evitar productes que tinguin més de cinc ingredients i que el sucre no sigui un dels tres principals. Cal tenir present que els millors aliments no duen etiqueta d'ingredients (com la fruita). Ara bé, pel que fa a la fruita, cal prioritzar les peces senceres per gaudir dels beneficis de la seva fibra i rebutjar els sucs industrials. Igualment, s'han de descartar les galetes i els pastissets de qualsevol mena com a opció diària.

stats