Viatges
Suplements 07/07/2023

12 paradisos mediterranis a prop de casa

Fem un recorregut per racons, zones protegides i indrets de gran bellesa a tocar del mar

Cristina Torra
6 min
Una cala a la illa de Sicília, a Itàlia

BarcelonaSi busqueu al diccionari la definició de paradís, trobareu descripcions com “lloc molt bonic, tranquil i agradable”, “lloc bellíssim, estat molt agradable” o “estat de felicitat amb relació a llocs amens, confortables, plens de pau”. Nosaltres ens quedarem amb la part que fa referència a indrets i hi sumarem la paraula “mediterrani”, que, segons el diccionari, significa “relatiu o pertanyent al mar Mediterrani o a les regions que l’envolten”. Ho barrejarem i tindrem una combinació d’ingredients ideal per a l’estiu: un lloc bellíssim que pertany al mar Mediterrani. Ara només ens falta fer-ne una selecció i oferir-vos una llista que aglutini alguns dels paradisos mediterranis que tenim a prop de casa. Perquè... sabeu què? No cal anar gaire lluny per trobar llocs bonics, tranquils i agradables. Tot i que és cert que la costa mediterrània és una de les més massificades del món, encara amaga racons, zones protegides i indrets de gran bellesa. Aquí trobareu 12 paradisos mediterranis, alguns d’ells parcs naturals i d’altres racons idíl·lics que encara respiren pau. Preparats per descobrir-los?

1.

Illes Medes, Catalunya

Al bell mig de la Costa Brava s'amaga un indret de gran bellesa, sobretot submarina. La Reserva Natural Integral de les Illes Medes, que forma part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, té un valor excepcional. Aquí hi viuen coralls, praderies de posidònia, estrelles de mar i diverses espècies de peixos que atrauen submarinistes d’arreu del món. Un paradís submarí que tothom hauria de conèixer.

Vista de les illes Medes.
2.

Cap de Cavallaria, Menorca

Probablement molts estareu d’acord que tota l’illa de Menorca és un paradís, però si ens fixem en el cap de Cavallaria tenim diversos elements que el fan especialment bell. Forma part de la Reserva de la Biosfera de Menorca, la que té més superfície marina de la Mediterrània. A més de la famosa platja de Cavallaria, al seu costat també trobareu la salvatge cala Mica i, de camí al far, un altre dels imprescindibles de la zona, la cala Viola. Aquesta, a més, es troba al costat de l’antic port romà de Sanitja, una autèntica meravella amb més de 2.000 anys d’història. En la vostra visita és probable que us acompanyin algunes de les simpàtiques cabres que habiten la zona. Un paradís amb molts racons encara per descobrir!

La posta de sol des del cap de Cavalleria, a Menorca.
3.

S’Espalmador, Formentera

Cales de sorra blanca, aigües amb una paleta turquesa infinita i un territori que treballa per preservar al màxim la seva virginitat. Formentera té tots els ingredients necessaris per poder parlar d’un paradís mediterrani. Però si hi ha un paradís més paradís que Formentera és S'Espalmador, un illot que es troba només a 50 metres de la famosa platja de Ses Illetes. Situat al Parc Natural de Ses Salines, a S’Espalmador no hi trobareu cap infraestructura ni cap habitant. Aquí només s’hi ve a disfrutar. És un paradís terrenal amb tots els ets i uts.

S'Espalmador, a Formentera.
4.

Península del Sinis, Sardenya

Sardenya presumeix de tenir molts paradisos: l'arxipèlag de la Magdalena, la platja de la Pelosa o el golf d’Orosei són alguns dels més coneguts. Però la península del Sinis, situada a la costa occidental de l’illa i dins d’una zona marina protegida –juntament amb l’illa del Mal di Ventre–, és un altre tresor mediterrani que podeu descobrir aquest estiu. En aquest territori hi trobareu l’antiga ciutat de Tharros, un autèntic museu a l’aire lliure amb columnes blanques i termes romanes; us banyareu a les aigües transparents de les platges d’Is Arutas o de Mari Ermi, o us desplaçareu fins a l’illa del Mar di Ventre, on viuen tortugues i cetacis i diverses espècies d’ocells hi fan el niu.

5.

Stromboli, illes Eòlies

No marxem d’Itàlia, però ens traslladem a les illes Eòlies, al nord-est de Sicília. Concretament ens n’anem fins a Stromboli, una illa que conserva un dels volcans més actius d’Europa, que fa explosions cada mitja hora. A la nit podreu veure la lava baixar fins al mar, un espectacle que a més d’un el transportarà al paradís. De gran bellesa són també les platges de sorra negra que l’envolten, com la platja de Ficogrande, la més propera al poble, on s’acumulen barques de pescadors; o les petites cales que trobareu més al nord del poble principal, algunes de còdols i d’altres de sorra fina, molt menys concorregudes.

L'illa de Stromboli, a Itàlia.
6.

Marettimo, illes Àgates

A l’oest de Sicília trobem un altre conjunt d’illes, les Àgates. Avui ens fixem sobretot en Marettimo, la que està més allunyada de la costa siciliana. És per això que també és la menys poblada i la més verge. Un paradís salvatge i muntanyós foradat per més de 400 coves, com la del Camell, que té una petita platja de còdols, o la del Naixement, amb estalagmites i estalactites. Amb un bon teixit de senders, també és un bon lloc per practicar senderisme.

7.

Le Racou, França

Arribar a Le Racou és gairebé com traslladar-vos al Mediterrani dels anys 60. Aquest petit racó ­–i mai millor dit– a Banyuls de la Marenda és un indret on les petites cases de colors amb jardinets florits s’han construït sobre carrers de sorra. És un petit paradís històric que, com a territori del Rosselló, ha volgut conservar la llengua. Encara podreu veure els noms de places i carrers escrits en català.

8.

Parc Nacional de Calanques, França

És l’únic parc nacional d’Europa que és terrestre, marí i periurbà a la vegada. Aquest territori de la Provença mediterrània amaga penya-segats esculpits per cales i un dels congostos submarins del Mediterrani amb més biodiversitat. En els últims anys s’hi ha restringit l’accés per preservar-lo i perquè a l’estiu sol tenir un risc elevat d’incendis. Tot i això, és un lloc ideal per combinar rutes senderistes amb banys en aigües cristal·lines. Un paradís entre el mar i la muntanya!

Vista general d'una cala al Parc Nacional de Calanques, a França.
9.

Reserva Natural de Scandola, Còrsega

Si visiteu aquest espai protegit de l’illa francesa descobrireu un paradís terrestre, però també submarí. Situada a la zona del golf de Porto i només accessible amb vaixell, és un referent en matèria de protecció del medi ambient. Aquí hi viuen desenes d’espècies d’ocells, com àguiles reials o falcons pelegrins. La vida submarina també és abundant, amb 450 espècies d'algues i 125 espècies d’invertebrats, a més de coralls, gorgònies, meros, morenes i també dofins. Un racó molt especial que també atrapa per les aigües transparents, les petites coves inaccessibles i uns penya-segats d’escàndol.

Vista aèrea de la reserva natural d'Scandola
10.

Folegrandros, Grècia

Si us agraden els llocs rurals i tranquils, aquesta illa grega us semblarà un paradís. Tot i que en els últims anys s’ha fet més famosa, la veritat és que encara manté la seva autenticitat. Poblets blancs amb mobiliari de colors i platges d’aigües turqueses us portaran al paradís mediterrani de què també presumeixen altres illes veïnes.

Vista panoràmica de Folegandros
11.

Parc Nacional Kornati, Croàcia

Com diu una antiga dita, “hi ha tantes illes Kornati com dies té l’any”. Aquest arxipèlag de la costa adriàtica és un paradís per a navegants. Un laberint d’illes, illots i roques amb penya-segats de fins a 90 metres d’alçada entre aigües cristal·lines plenes de vida. Dos llocs imprescindibles per visitar a la zona són els antics fars de Blitvenica i Sestrice.

Vista aèrea del Parc Nacional de Kornati, a Croàcia.
12.

El Jebha, Marroc

Segurament si pensem en el Marroc no ens ve al cap el mar. Però la costa nord del país encara forma part del Mediterrani i amaga un petit paradís. El Jebha és un petit poble pesquer a 180 quilòmetres de Tànger situat als peus de la serralada del Rif. La localitat està envoltada de platges i cales de difícil accés terrestre, però què millor que arribar-hi amb una barqueta?  

El poble del Jehba, al Marroc.
stats